Шведска компания изгражда вятърни турбини с височината на Айфеловата кула

г. Автор
вятърен парк

Svevind АБ е шведска компания, която управлява най-големия континентален вятърен парк в Европа.

В следващото тримесечие компанията ще кандидатства за лиценз, според който могат да увеличат с една трета височината на вятърните си турбини. Те могат да достигнат до 300 метра, колкото е висока Айфеловата кула, пише Bloomberg.

Изграждането на гигантските вятърни турбини в парк Маркбигден ще отнеме две-три години. Възобновяемите енергийни източници се развиват с бързи темпове и увеличението на тяхната мощност е в резултат на по-голямото търсене. Така Svevind АБ решава да увеличи техния капацитет, като ги изгради по-високи.

Вятърната енергетика е бурно развиващ се отрасъл. Развитието на този вид паркове, черпещи електричество от вятъра, е един от основните начини за борба с климатичните промени и се прилага все по често по света, а и в България. „С увеличаването на височината на турбините, може да бъде поставен по-голям ротор, а това означава и повече произведена енергия. Ръстът ще е значителен спрямо капацитетът, за който имаме разрешение в момета“, казва говорителят на Svevind Кристина Фалк.


Според експерти в областта, в Швеция се очаква ръст с около 70 % в търсенето на вятърна енергия и тя трябва още от сега да изготви планове за увеличаване производството на вятърна енергетика. В момента най-голямата инсталирана турбина на сушата е с височина 250 метра. Шведската компания си поставя високи цели, защото е уверена, че производителите скоро ще могат да доставят такива съоръжения, които да бъдат монтирани.

В България най-много инсталирани ветрогенератори има в Добруджа.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *