След изборите британският пазар се оживи

г. Автор
жилища Англия

Потенциални купувачи на жилища буквално „наводниха” най-големия сайт за недвижими имоти във Великобритания. Запитванията са били близо 1.3 млн.

Според отчет на Rightmove британските избори са дали голяма доза политическа и икономическа стабилност. Британската кралска агенция на дипломираните оценители и най-големия ипотечен брокер Halifax, също съобщи за по-висока от очакваната активност на пазара на жилища след победата на премиера Борис Джонсън на изборите на 12 декември 2019 г. Бизнес анкетата проведена от Deloitte и IHS Markit също отчита подобряване.

В продължение на пет седмици, до 11 януари 2020 г., търсенето се е повишило с 15% в сравнение със същия период на 2019-а. Броят на продажбите нарасна на фона на нарастващия интерес. По данни на Rightmove, месец след изборите обемът на сделките се е увеличил със 7.4% на годишна база.

Продавачите на имоти също станаха по-уверени. Средната офертна цена е нараснала с 2.3% през януари, или до 8850 USD/кв.м. Това е най-високия ръст, който сайтът някога е отчитал за разглеждания период на годината.

Силен ръст на цените се забелязва при големите жилища и къщи. Средната цена при имоти с пет и повече спални се е увеличила с 3.1% през януари спрямо декември миналата година и с 3.9% на годишна база. Доверието на участниците на пазара нараства дори за централните части на Лондон, където и продажбите, и цените отчитаха спад през последните 4 години.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *