Цените на панелните жилища падат заради новото строителство

г. Автор
жилища
Ръстът в строителството на нови сгради и жилища провокира спад в цените на панелните имоти

Анализът е на агенция за недвижими имоти „Адрес“. Друга тенденция, която се наблюдава, е че все повече млади българи, между 26 и 35 години имат възможността да си закупят жилище.

В момента те съставляват 40 % от всички купувачи и изместват възрастовата група 35 – 45 години.

В столицата вече има цели квартали, където строителството е изцяло ново и съответно цената на кв. м е по-висока в сравнение с такива, където има и панелни жилища.

Къде е най-скъпо в София?

Като цяло 35-45 год. група клиенти са трудни клиенти, тъй като те искат нови, модерни жилища, близо до природата, казва  Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията.

Те оглеждат дълго и по-бавно взимат решения за покупка. Обикновено търсят напълно завършени и обзаведени жилища, държат на нови технологии в дома и пр.
Клиентите вече имат и готовност да платят и по-висока цена за дадено жилище, ако преценят, че отговаря напълно на изискванията им за качествена среда на живот.
Ипотечното кредитиране стимулира имотния пазар в столицата, тъй като около 55 % от купувачите са финансирали покупката си на имот с кредит през миналата година, показва статистиката на агенцията.

Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от цената на жилището, тъй като се забелязва, че банкитте отказват да финансират 100 % сделките.

Ръст на цените на жилищата през миналата година се отбелязват във всички големи градове (за София е 7.13%), но той не се дължи не на абсолютно нарастване за кв. м жилищна площ, а на това, че повече се купуват нови както и ремонтирани и обзаведени домове.

Цените на панелните жилища падат заради новото строителство Ръстът в строителството на нови сгради и жилища провокира спад в цените на панелните имоти. Анализът е на агенция за недвижими имоти „Адрес“. Друга тенденция, която се наблюдава, е че все повече млади българи, между 26 и 35 години имат възможността да си закупят имот. В момента те съставляват 40 % от всички купувачи и изместват възрастовата група 35 – 45 години. В столицата вече има цели квартали, където строителството е изцяло ново и съответно цената на кв. м е по-висока в сравнение с такива, където има и панелни жилища. Къде е най-скъпо в София? Като цяло 35-45 год. група клиенти са трудни клиенти, тъй като те искат нови, модерни жилища, близо до природата, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията.
Те оглеждат дълго и по-бавно взимат решения за покупка. Обикновено търсят напълно завършени и обзаведени жилища, държат на нови технологии в дома и пр. Клиентите вече имат и готовност да платят и по-висока цена за дадено жилище, ако преценят, че отговаря напълно на изискванията им за качествена среда на живот. Ипотечното кредитиране стимулира имотния пазар в столицата, тъй като около 55 % от купувачите са финансирали покупката си на имот с кредит през миналата година, показва статистиката на агенцията. Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от цената на жилището, тъй като се забелязва, че банкитте отказват да финансират 100 % сделките.
Ръст на цените на жилищата през миналата година се отбелязват във всички големи градове (за София е 7.13%), но той не се дължи не на абсолютно нарастване за кв. м жилищна площ, а на това, че повече се купуват нови както и ремонтирани и обзаведени домове.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *