Строителството в ЕС с ръст от 0,4% през септември

г. Автор
строителство

Продукцията на сектор „Строителство“ се е повишила с 0,4% в Европейския съюз, а в еврозоната се е увеличила с 0,5 на сто през септември спрямо август.

Това става ясно от първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна база спрямо септември 2023 г. строителството на сгради в ЕС е намаляло с 0,3 на сто, а в страните от валутния съюз се е увеличило с 0,1 на сто.

В България през септември 2023 г. е отчетено понижение на обема на строителството с 0,4 на сто спрямо предходния месец.

И през третото тримесечие на годината (юли-септември) у нас e регистриран спад на производството в сектор „Строителство“ (- 1,3 на сто), като той е спрямо третата четвърт на 2022 г. Спрямо септември миналата година понижението в сектора е -1,8 на сто.

През септември тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната се забелязва повишение с 1,5 на сто спрямо август, а повишението при строителството на сгради е с 0,2 на сто.

Във всички страни от ЕС гражданските инженерни проекти се увеличават с 1,1 на сто, а строителството на сгради – с 0,3 на сто.

Най-значително увеличение на обемите на производство в сектор „Строителство“ през септември на месечна основа сред страните от ЕС, за които са налични данни, е отбелязано в Словения (+7,4 на сто), следвана от Полша (+3,6 на сто) и Словакия (+2,3 на сто).

Най-значително намаление е регистрирано в Унгария и Румъния (по -1,9 на сто), следвани от Португалия (-1,2 на сто) и Австрия (-0,9 на сто).

Строителството в ЕС и еврозоната през септември т.г. спрямо септември 2022 г.

На годишна основа през септември 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено понижение на производствените обеми с 0,3 на сто, а при строителството на сгради е регистрирано нарастване с 2,5 на сто.

За същия период при гражданското строителство в ЕС бележи годишно повишение с 2,8 на сто, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с 0,1 на сто.

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно увеличение на производството в сектор „Строителство“ е отчетено в Словения (+32,1 на сто), Полша (+13,8 на сто) и Румъния (+10,9 на сто).

На другия край на скалата, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция, са били Финландия (-6,2 на сто), Испания (-6,1 на сто) и Унгария (-6 на сто).
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *