Тежки процедури и мудна администрация бавят с месеци строежа на нови жилища

г. Автор
разрешително за строеж

Архитекти и строителни предприемачи от години настояват за улесняване и ускоряване на процедурите за издаване на разрешително за строеж. Въпреки работните места, които създава сектора, високите такси и данъци, строителният сектор често е заклеймяван като най-проблемен и проблемите там стоят на дневен ред без решение.

„Разрешителните за строеж се чакат с месеци“ – това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/. Асоциацията държи срокът за издаване и приключване на документацията да се съкрати наполовина, както и да бъде издавано електронно разрешително. В момента се изискват над 50 документи и проекти за неговото издаване. Мотивът на НАСП за промяна в системата, е да се намали административната тежест и да се повиши комуникацията между институциите чрез дигитализиране на целия процес по издаване на разрешително за строеж.

За първите шест месеца на тази година от асоциацията посочиха, че са внесли в бюджета на Столична община около 7,8 млн. лева. Наред с документални разходи, на бизнеса остават и разходите по облагородяване на терена около сградите, тротоарни пространства, улици и осветление.

Един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени строителните предприемачи, е липсата на инфраструктура. Много често има протести срещу даден строеж от живущите в квартала, поради липсата на улици и пътна мрежа, която да поеме увеличаващия се трафик. Според бизнеса едно от решенията е авансовото изграждане на инфраструктура, която да създава предпоставка за развитие на строителния сектор и да изпреварва застрояването. В момента капацитетът на София на жилищния фонд е 1,3 млн. жители, а според общия устройствен план на столицата максималното застрояване е за още 1 млн. жители.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *