Уникална технология пренася огромен мост на АМ „Струма“

1г. Автор
magistrala-struma

Уникална за България технология в пътното строителство, позволи пренасянето на огромен мост на АМ „Струма“, над главния път за Гърция.

Над главите над изненаданите и смаяни пътуващи, бяха пренесени десетки хиляди тонове бетон. С технологията за т.нар. потактово избутване, мостът над тунел „Железница“, премина над жп линията, главният и второстепенен път и река Струма, без да се налага отбиване на движението или предварителна подготовка.
Ръководителят на проекта – Борислав Стрински обясни пред bTV, че „При тази технология връхната конструкция на съоръжението се изгражда в единия край на моста и поетапно се избутва по цялата дължина“.


Изключително полезното и иновативно решение премахва нуждата от кранове и затварянето на трасето, особено в разгара на летния сезон, когато подобно спиране на движението би причинило множество неудобства за всички пътуващи.
Напредването при пренасянето на моста става бавно – около 30 метра дневно. Цялата дължина на моста е около половин километър. За добиване на представа Стрински допълни: „Когато мостът е завършен при последното му избутване ще бъде избутана маса от 15 хил. тона – това за да го визуализират зрителите са около 10 хиляди леки автомобила“.
След няколко месеца мостът ще е готов, но цялото ново трасе от магистралата ще бъде отворено за движение след минимум година и половина.
Технологията за пренасяне на мост чрез потактово избутване /конзолно избутване/, е изключително предпочитана в множество ситуации, тъй като чрез нея се избягват рискови монтажни дейности на голяма височина. Освен това, методът е бърз и технологичен. Чрез тази технология е монтирана пътната конструкция на един от най-известните вантови мостове – Виадуктът Мийо – Франция.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Уникална технология пренася огромен мост на АМ „Струма“

  1. И кое й е уникалното на технологията? Позната от десетилетия! Я си прочетете пак учебниците – там я пише! Тук дори ен сте ползвали термините!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *