В Истанбул пуснаха най-бързото метро в Европа

г. Автор
метро истанбул

Най-бързата линия на метрото в Европа беше пусната вчера в Турция, в Истанбул. Тя ще свързва турския мегаполис с международното летище в европейската му част.

Местните власти твърдят, че влаковете ще се движат по новата линия със скорост 90-120 км/ч.

Времето за пътуване от началната гара, откъдето е положена 34-километровата линия на метрото, до летище Истанбул, ще трае около 24 минути, каза турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу по време на официалната церемония. Общата дължина на линията с присъединяването на нови станции към нея ще бъде 69 км. „Създаваме огромна метросистема, която ще покрие цялата европейска част на Истанбул до края на годината“, коментира той пред телевизия TRT.

В бъдеще новата линия на метрото ще бъде интегрирана с високоскоростна железопътна линия. „Летището в Истанбул ще стане спирка за високоскоростен влак от Анкара. Проектът е на етап провеждане на търг, планира се да започне работа по полагането на тази линия до една година“, каза още турският министър. Новата линия на метрото е проектирана да превозва 800 000 пътници на ден.

Новото летище в Истанбул започна работа през 2019 г. след затварянето на летище „Ататюрк“, което за даден период от време беше едно от трите най-натоварени летища в Европа. След приключване на строителството до 2025 г., международното летище в Истанбул ще има шест писти и ще може да обслужва около 150 милиона пътници годишно.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *