В Сърбия откриха най-дългия панорамен лифт в света

6г. Автор
Голд Гондола

В Сърбия бе открит най-дългият панорамен лифт в света – „Голд Гондола“, чието трасе е 9 км и свързва центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с планинския връх Торник на 1496 м надморска височина.

Строителството на кабинковия лифт е стартирало през 2016 г. Стойността на проекта е 13 милиона евро. Пътуването в едната посока е с продължителност 25 минути, а 55-те кабинки могат да превозват 600 пътници на час. Максималният капацитет на лифта е 90 кабинки и 1000 пътници на час.

Голд Гондола

Очаква се, че инвестициите в лифта ще бъдат възстановени за 10 години. Плановете са Златибор да се превърне в най-посещаваната туристическа дестинация в Сърбия и региона с 10 милиона нощувки годишно и около милион посетители.

Инсталацията на лифта отговаря на най-високите стандарти за защита на околната среда.

Голд Гондола

Цената на двупосочен билет за лифта за възрастни е 1000 динара (8,50 евро), детският билет е 550 динара, а децата до 6 години се возят безплатно, придружени от поне един възрастен.

Досега най-дългият в света беше китайският кабинков лифт Тианмън – 7,4 км, в Националния парк „Жаджайе“, в който е сниман култовият филм „Аватар“ на Джеймс Камерън.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

6 thoughts on “В Сърбия откриха най-дългия панорамен лифт в света

  1. То стълбове има – вижте последната снимка… Другите две снимки са на различни лифтове- първата е с две въжета, а втората с едно въже . Първата снимка май е някакво Фотошоп-менте… За привличане на вниманието на читателя

  2. Защо не виждам минимално провисване на носещите въжета?
    Смущаващо е на пръв поглед. При тези големи разстояния между носещите стълбове, които не виждам никъде.

  3. Напълно съм съгласен с коментарите по горе. Само последната снимка изглежда реална, първите две са снимки на които са добавили кабинките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *