Върховен административен съд блокира заповедта на община Бургас за премахването на сградата от плажа в Росенец

г. Автор
плажа в Росенец

В края на лятото, миналата година, Община Бургас издаде заповед за събаряне на малка двуетажна постройка на плажа край летния сарай на Ахмед Доган в Росенец.

Мотивите за премахването бяха, че тя е незаконно построена и заповедта трябва да бъде изплънена от Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/.

Заповедта на община Бургас бе обжалвана от представител на фирмата „Стейтлайн“ – арх. Калин Тихолов, но делото по жалбата бе прекратено, поради липса на нотариален акт за собственост върху сградата на плажа. Става ясно, че Тихолов не е предал на съда необходимите документи, а хвърчащ лист, с който твърди, че е закупил сградата още през 2007 г., въпреки, че тя е построена върху публична държавна собственост.

Според Закона за държавната собственост имотите и вещите, които са публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност.

Декларираните предоставени доказателства от Тихолов не удостоверяват правото му на собственост и Върховният административен съд блокира решението за премахването на постройката.

Според съдиите фактът, че Тихолов твърди, че е собственик на строеж, е достатъчен до обоснове правен интерес за оспорване на заповедта. Причината, е че съдъд допуска, че след декларацията, че е собственик на Тихолов, той лично ще търпи негатаивни правни последици от събарянето на постройката, което трябва да се случи, изпълнявайки се заповедта на община Бургас.

Припомняме, че миналата година, след граждански протести, стана ясно, че пясъчната ивица край летните сараи на Ахмед Доган, е недостъпна и оградена с табели с надпис „Строителен процес“.

Очевидно сагата продължава, а докато се стигне до конкретно решение, плажът в Росенец все още няма да е плаж.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *