Започна изграждането на първия от 50 години насам ЖП тунел

г. Автор
ЖП тунел

Заместник-министърът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев инспектира строителството на железопътния участък Елин Пелин – Костенец, където ще бъде изграден първия от 50 години насам железопътен тунел.

На място присъстваха и посланикът на Република Турция – Айлин Секизкьок и ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

„Тунелното строителство в железопътния транспорт беше дълго време неглижирано. Заварих проектите в спряло темпо и направих всичко възможно те да започнат да се реализират с един добър и ускорен график. Първият резултат е факт“, заяви Христо Алексиев. Той допълни, че с добрата мобилизация на държавата, на изпълнителя и на надзора, проектът ще бъде изпълнен до 2027 година, а стойността му е 498,8 млн. лева без ДДС.

ЖП тунел

За да бъде прокопан тунел, който е с дължина 1 км., година и половина са работили над 200 човека, с помощта на повече от 100 машини. Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта за модернизация на железопътната магистрала от София до Бургас, като средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Общата дължина на двойния ЖП тунел е почти 7 км и до момента в България не е строен такъв. Ще бъдат изградени и множество съоръжения, сред които два тунела с по две тръби, с обща дължина 1,5 км., пътен надлез и подлез, 8 нови моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка Побит Камък.

ЖП тунел

Най-тежък и труден за изпълнение е участъкът между Елин Пелин и Вакарел.

Модернизацията на линията ще позволи скорост за пътническите превози от 160 км/час, а за товарните до 120 км/час.

Снимки: Министерство на транспорта и съобщенията
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *