Започна строителството на най-големия ядрен реактор в света

г. Автор
ядрен реактор

Започна поетапното сглобяване на най-големия ядрен реактор в света.

Целта на международния експериментален термоядрен реактор е да произвежда електричество чрез ядрен синтез, като почти неограничен източник на евтина, безопасна и чиста енергия, от което със сигурност в тези времена на буен растеж на икономиката, човечеството се нуждае.

Директорът на компанията разработчик – Бърнард Бигот споделя: „Разбираме нуждата от чиста енергия на човечеството. Нашата цел е да оставим по-добро енергийно бъдеще за нашите деца и следващите поколения. По тази причина напредваме с ясно усещане и ясни цели, както и благодарност за тази историческа възможност. Не може да си позволим да не успеем“

Президентът на Франция – Емануел Макрон също коментира бъдещия реактор: „Представете си ако този експеримент се окаже успешен и ако намерим приложение в промишлеността. Ще сме създали източник на енергия, който е безопасен, не замърсява, не изхвърля въглеродни емисии и работи почти без отпадъци. Той ще отговаря едновременно на нуждите  от почти всички сфери на човечеството, на екологичните стандарти и ще запазва природните ресурси.

Проектът се разработва от обявяването му през 1985 г. и учените ще трябва да проведат изпитания поне до 2035 г., за да са сигурни, че консорциумът функционира. 

В началото на миналата година Саудитска Арабия бе на крачка от завършването на първия си ядрен реактор, но монархията трябваше да покаже, че е готова да предотврати създаването и разпространението на ядрени оръжия.

Бившият директор за ядрени инвестиции към Международната агенция за атомна енергия МААЕ – Робърт Кели поясни, че основната цел на изследователския реактор е да обучи ядрени учени, но също бележи пресичане на ядрен праг.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *