Дренажни системи Nophadrain за изграждане на паркинг-покрив с високо натоварване

г. Автор
дренажни системи Nophadrain
Ремонт на паркинг пред офис-сграда Бизнес Център Камбаните

От основно значение за използваните пътни и паркинг настилки от различни типове паважи и плочи, подложени на високи механични натоварвания, както и на прякото въздействие на неблагоприятни атмосферни условия, е осигуряването на дълготрайна и надеждна система за дрениране, предотвратяваща задържане на водата и последващите нежелани ефекти като изсоляване, влажни петна, почерняване и проникване на плевели, деформиране, които рано или късно неизбежно водят до напукване и разрушаване на настилката.

дренажни системи Nophadrain

Подобни деформации и дефекти бяха установени по паважната настилка на източната и западната част на паркинга на офис-сграда Бизнес Център Камбаните преди възлагането на ремонтите. 

Изключително високата якост на натиск на системите Nophadrain Parking Deck ги прави подходящи не само за трафик на леки коли (клас 2 на натоварване), но и за достъп на тежкотоварни и аварийни автомобили (клас 3 на натоварване).

В настоящата статия е представено реалното изпълнение на система Nophadrain Parking Deck на горепосочения обект, като отделните елементи са описани по реда на тяхното инсталиране (отдолу-нагоре):                

дренажни системи NophadrainДЕТАЙЛ –  покривна конструкция без топлоизолация със система Nophadrain Parking Deck / клас 2 на натоварване (автомобилен трафик) без подосновен слой:

1. Стомано-бетонна плоча;
2. Двупластова полимер-битумна хидроизолационна система;
3. Слой за защита и приплъзване ND TSF-100;
4. Дренажен композит ND 620hd;
5. Подложен пласт / пясъчно легло 30-50 мм, зърнометрия 1/3 мм;
6. Паркинг настилка/самоблокиращи се двойно Т-образни бетонови павета ≥80мм;

СЛОЙ ЗА ЗАЩИТА И ПРИПЛЪЗВАНЕ

дренажни системи NophadrainПродукт: ND ТSF-100 Slip and Protection Sheet, разделителен слой за защита и приплъзване – предотвратява предаването на движения и напрежения от горните слоеве върху хидроизолационната система.

Техн. характеристики:

Материал: модиф. полиетилен висока плътност (HDPE);
Цвят: черен;
Дебелина: 1,0 mm;
Тегло: 930 g/m².

Начин на полагане: Фолиото се полага свободно с надлъжно и напречно застъпване от минимум 10 см.

Гъвкавите паважни настилки поемат, както вертикални, така и хоризонтални натоварвания. Хоризонталните натоварвания се генерират от температурни промени в конструкцията и от външни динамични фактори като спиране, ускоряване и завиване/маневриране на превозните средства. Вертикални и хоризонтални натоварвания трябва да се поемат от основните слоеве на покривната система. Тъй като хидроизолационните материали не са в състояние да издържат на хоризонталните натоварвания, характерни за паважните настилки, е необходимо използването на слой, позволяващ приплъзване, състоящ се от две гладки, незалепващи повърхности, които могат да се движат една спрямо друга.

При покриви с трафик на леки или тежки превозни средства с клас на натоварване 2 или 3 (паркинг-покриви), се препоръчва използването на фолио от HDPE (полиетилен с висока плътност) с дебелина 1 мм, изпитано за ефективност на защита в съответствие с EN 13719, поставено под дренажнaта композитна мембрана, снабдена от своя страна със собствено фолио за разделяне и приплъзване.

При класове на натоварване 2 и 3 приплъзващия слой изпълнява и функцията на слой за защита на хидроизолационната система.

ДРЕНАЖЕН СЛОЙ

дренажни системи NophadrainПродукт: ND 620hd, трислоен дренажен композит с дебелина 12,5 мм.

Техн. характеристики:

Материал на композита: полистирен (HIPS);
Материал на филтърен слой: тъкан РР 190 g/m²;
Материал на разделителен слой: модифициран РР;
Тегло: 1 400 g/m²;
Якост на натиск: 1 200 kPa;
Дренажен капацитет: в съответствие с BS ЕN ISO 12958.

СЕ-маркираните (EN 13252) иновативни дренажни системи Nophadrain® се произвеждат от високоякостен полистирен (HIPS – high impact polystyrene), вместо от масово използвания полиетилен с висока плътност (HDPE), който се деформира при продължително натоварване.

дренажни системи Nophadrain

По този начин се гарантира изключително висока якост на натиск на дренажните композити и се осигурява постоянен дренажен капацитет за дълъг експлоатационен период (50 години, в съответствие с DIN 4095).

Допълнително предимство е фабричното интегриране на няколко слоя – защитен (разделителен), дренажен и филтриращ, в един общ дренажен елемент. Дренажният композит е на рула, което гарантира бърза, лесна и удобна инсталация на три слоя едновременно.

Системите Nophadrain Parking Deck са преминали успешно продължителни тестове за динамично натоварване в Техническия университет в Мюнхен, Германия.

дренажни системи Nophadrain

Системите Nophadrain Parking Deck за товарни автомобили и пожарни/аварийни коли са приложими при следните натоварвания:
Натоварване на ос: 100 кРа;
Натоварване на колело: 50 кРа.

Системите Nophadrain Parking Deck  за леки автомобили са приложими при следните натоварвания:
Натоварване на ос: 10 кРа предна ос и 15 кРа задна ос;
Натоварване на колело: 5 кРа предна ос и 7,5 кРа задна ос.

ПАВАЖНА НАСТИЛКА

Върху изпълнените защитен и дренажен слой, съгласно препоръките и по детайл от фирмен каталог на Nophadrain®, е избрана и изпълнена паважна настилка от самоблокиращи двойно Т-образни бетонови павета ≥80мм върху подложен пласт (пясъчно легло) 30-50 мм, зърнометрия 1/3 мм.

Основата (леглото) на паважа е необходима за поемане на разликите в дебелината на паважните елементи (плочи, павета и др.), за изравняване на евентуални неравностите в подосновния слой, както и за да се осигури стабилност на паважните елементи.

Материалът за фугиране трябва да бъде внимателно подбран, за да съответства на зърнометрията на основата.

В зависимост от очакваното натоварване и вида на настилката, основата може да се постави и директно върху дренажния композит.

Бетоновите павета се използват за настилки с клас на натоварване 1 и 2.

Бетоновите павета трябва да имат минимална дебелина от 40 мм за настилки с клас 1 на натоварване и минимум 80 мм за настилки с клас 2 на натоварване.

Могат да се монтират без отделен подосновен слой върху изравняващия слой или основата (леглото).

За настилки с клас 2 на натоварване на места като остри завои, кръгови кръстовища и входно-изходни рампи се препоръчва използването на бетонови плочи с голям формат, тъй като те поемат и разпределят по-добре динамичните натоварвания.

дренажни системи Nophadrain
Полагане на слой за приплъзване и защита върху хидроизолационната система
дренажни системи Nophadrain
Полагане на дренажен композит ND 620hd като слой за осигуряване на дълготрайна и надеждна система за дрениране
дренажни системи Nophadrain
Полагане на паважна настилка върху подложен пласт над изпълнените защитен и дренажен слойПосетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *