Феникс I в Ротердам – среща на стар и нов стил

г. Автор
Феникс I в Ротердам Рейнарс

  Със своето мащабно стоманобетонно разширение, разположено върху стогодишен пристанищен склад, Fenix I е нова забележителност за Ротердам.

Уникалната стоманена конструкция тежаща 1500 т. свързва старо и ново в този уникален проект. Бившият склад е преустроен, за да включва комбинация от заведения за обществено хранене, театър и търговски обекти, а новопостроената жилищна част се състои от 200 апартамента.

Всеки ще се запита как може такава колосална сграда от стъкло, стомана и бетон да бъде разположена върху този вековен пристанищен склад? Тухлените стени на тази монументална сграда не биха могли да понесат това натоварване и въпреки това, новата конструкция, състояща се от девет жилищни нива без видима носеща конструкция, се свързва безпроблемно със склада.
„Почти четиридесет стоманени колони бяха прокарани през старата сграда“, обяснява Робърт Уинкел от Mei Architects & Planners. „Върху тази стоманена конструкция беше поставена„ настолна плоча “, върху която бетоновата нова конструкция е изградена с решетъчни носачи. Те са две отделни сгради. Общо в тази конструкция са използвани 1,5 милиона килограма стомана. „

Феникс I в Ротердам Рейнарс

Fenix ​​I се състои от Fenix ​​Docks, старият склад, който е преустроен в обект с хотели, ресторанти и културни заведения и новата сграда отгоре – Fenix ​​Lofts с повече от 200 апартамента и мезонети. Промишленият облик на тавана е в съответствие с традиционната пристанищна архитектура. „Избрахме алуминиева външна дограма, за да облекчим товара. Плюс това, здравият алуминий има и конструктивно качество “, казва архитектът.

Преходът между двата типа строителство е белязан от междуслоен тавански етаж с над 4 метра свободна височина, със стъклена завеса, която е поставена обратно спрямо двете сгради. Това прави съвременната част Fenix ​​Lofts да изглежда още по-масивна и създава впечатление, че тя практически плава над старата тухлена сграда.

Обществена пътека

      В действителност и двете сгради са свързани помежду си. Уинкел обяснява: „Входът към таванските помещения е разположен на пешеходна пътека в стария склад, а жителите минават покрай лекционните зали на Codarts Rotterdam и Circus Rotjeknor. След това асансьорът ги пренася буквално през покрива на склада до техните апартаменти. Този покрив е отворен над алеята и може да видите апартаментите от приземния етаж. През деня тази интериорна пътека е отворена за обществото, за достъп до ресторантите на кея. Това създава неочаквани срещи между жители, минувачи и млади художници. „

Феникс I в Ротердам Рейнарс

Конструктивната изобретателност на Fenix ​​I е безпрецедентна по отношение на мащаба и сложността. „Трябваше да намерим място сред съществуващата основа за изграждането на Fenix ​​Lofts.“ Този сблъсък между стар и нов стил остава видим, като новите стоманени колони са поставени до съществуващите бетонни колони и носачи, поддържащи старата сграда. В историческия фронт на складовите помещения са запазени оригиналните отвори и монтирани съвременни прозорци, които намекват за новата конструкция по-горе.

Скоби за „мечтания ден“

Таванските помещения са със стъклени фасади с леки алуминиеви прозорци, което води до прозрачен външен вид и светъл интериор. Всяка фасада на таванско помещение може да се отвори наполовина до балкона с едно движение. Конзолните балкони създават тънки хоризонтални фасадни линии. Здравите стоманени U профили в стъклените прегради на балконите подчертават геометрията на фасадата. „Чрез разширяване на върха на тези специално проектирани U профили, тези„ дневни “скоби са прекрасни места за стоене. Балконите са просторни и дълбоки около 2,5 метра, така че дори на 20-метрова височина можете да изпитате това прекрасно усещане на открито, с панорамна гледка към река Маас или Катендрехт. „

Феникс I в Ротердам Рейнарс

Голямата дворна градина е място за срещи на жителите. Тук Fenix ​​Lofts се разгръща в уникален жилищен комплекс. Чрез подреждането на таванските помещения, от шест етажа от сушата до девет етажа от новата конструкция, това споделено външно пространство се радва на много слънце. Фасадите са от дърво, сянката на които става постепенно по-светла, когато се движите надолу по етажите, така че долните жилищни нива изглеждат по-ярки. Фините алуминиеви прозорци имат почти бяло покритие, точно като стълбите и балюстрадите.

Феникс I в Ротердам Рейнарс

Модерен жилищен квартал

Когато е построен през 1922 г., San Fransiscoloods е най-дългият пристанищен склад в света и гордостта на квартала Катендрехт. След пожар през 50-те години складът е възстановен на две части и е преименуван на Fenix ​​I и Fenix ​​II. През последните десет години квартала възкръсва от пепелта и се превръща в модерен жилищен квартал, един от най-търсените в Ротердам. Внушителният Fenix ​​I е символ на възвърнатата гордост на Катендрехт.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *