Как да проверим и подготвим покрива за зимата?

г. Автор
tondah

На прага на зимата сме. Трябва да се погрижим за комфорта на дома ни преди големите снегове и виелици. Сега е времето да преговорим как да гарантираме сигурността на нашия дом и уютно посрещасне на Коледните празници.

Как да сме сигурни, че няма да се занимаваме със спешни непланувани ремонти работи на покрива в най-неподходящия за нас момент и какво трябва да направим за целта?

Тондах ни напомня на какво е важно да обърнем внимание!
 
Счупена керемида


Не рядко протичането на покрива е обусловено от спукана или счупена единична керемида в резултат на ходене по керемидите. Решението –
необходимо е да положим стъпала за ходене по покрива.
tondah-5Разместени керемиди

Силните бури и дъждове причиняват разместване, повдигане или дори преместване и откопчване на отделни керемиди. Какво да направим?
Вариантите са няколко. Необходимо е да проверим и прегледаме задължителните фиксиращи елементи – гвоздей с капаче за началните капаци при билото и маията и за тройниците и четворниците. Скобите за капаци пък държат капаците по билата и маиите здраво един за друг. Фиксиращите винтове в горната част на основните керемиди пък захващат керемидата, така че да не мръдне от летвата и да се свлече надолу. А скобите за срязани керемиди се грижат всички керемиди по скосените части от покрива да бъдат на място си.
tondah-4
Задръстени улуци

Понякога в улука попадат различни видове отпадъци, най-вече есенни листа, на които иначе така се радваме. Какво да направим, за да избегнем проблеми в това отношение?
Редовно и постоянно трябва да контролираме състоянието на улуците,  и на надулучната пола, която отвежда стичащата се вода от дъжд или сняг директно в улука.
tondah-3Прокъсано подпокривно фолио (пародифузни мембрани)

И тук възможните причини за него са не с една и  две. Ето и най-разпространените – поставено некачествено фолио, разпробито фолио още при монтажа, компрометирано фолио от неправилно изпълнен покрив. И тук възможността да избегнем проблемите е превенцията.

Нужно е да се избере качествено фолио още в самото начало на  работата по покрива. Повече информация и насоки по този въпрос може на прочетете тук.
tondah-2
Изметната дървена конструкция

Това е един от сериозните проблеми, защото на практика нямаме поглед върху цялата картина. Конструкцията, носеща покрива ни, е съществена и неразделна част от него и ако искаме да ни служи достатъчно дълго, е необходимо да ѝ осигурим нейните задължителни аксесоари.

– Още в началото да подберем качествен, добре обработен и изсушен дървен материал;
– По време на подръжката да осигурим оптималната вентилация, която да гарантира безпрепятственото вентилиране на конструкцията.

Това може да се осигури с правилното изпълнение на самата дървената скара и с употребата на т.нар. важни аксесоари. От керамичните това са вентилационните керемиди, а от некерамичните – вентилационната лента за билото и маиите, която се поставя под капаците чрез т.н. сух монтаж. Да не забравяме да отбележим важността, че с помощта на летводържателите трябва да се осигури достатъчно разстояние между керемидата и капака. Накрая поставяме елементите за вентилация при стрехата.
tondah-1
Зоната около комина

Както всички зони, където покривът засяга стена,  тази зона обикновено също не е безпроблемна. Едно от възможните решения  са готовите обшивки, предназначени специално за тази цел. Те се продават на ленти и могат да се кроят на място без опасност от „слепи“ зони.

Те основно са три вида – плисирани, двойно плисирани и с мрежовидна структура. В действителност обаче решенията се различават заради различните типове разтягане. Тук също важи принципът „колкото повече – толкова повече“ – търсим максимална разтегливост.

– Плисираният вариант има добра разтегливост – до 30% от дължината на лентата. Тогава обаче разчитаме на разтегливостта ѝ само в едната посока и трудно ще обхванем цялата зона;
– Двойно плисираните решават проблема в двете посоки, но поради „кръстосването“ на двете оси на разтягане на алуминиевата основа, трудно може да се постигне фактор на разтегливост повече от 15% в двете посоки;
Мрежовидна структура (Koraflex Plus) – комбинацията от гореописанитте две и най-добрият избор е изцяло на основата на поли-изо-ботилен (PIB). По този начин алуминиевата основа от другите варианти не ограничава физически разтягането на обшивката. Това позволява освен базисната разтегливост от 15% в едната посока, също и впечатляващите 70% в другата.
zona-okolo-komin-tondah
Уламата

Проблемът с листата от улуците срещаме и при уламите. За какво трябва да помислим и какво можем да направим?
Елементите за улама имат предварително разпределени кантове, достатъчно гъвкави, че да следват даденостите на всички покрив, но и задължително присъстващи, за да спират набезите на всички изброени горе проблеми. В съчетание с уплътненията за улама на различни височини – от 50 до 75 мм работят за нашата чиста и функционираща улама.

Tondach ви напомня и  подканя да помислите, да се погрижите за посрещането на зимата и съпътстващите я задачи, чийто разрешаване ще Ви гарантира спокойно, сигурно и комфортно обитаване на Вашия дом.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *