Как да спестите пари за отопление като инвестирате в топлоизолационна система?

г. Автор
топлоизолационна система

Постигането на висока енергийна ефективност и поддържането на желаната температура независимо от атмосферните условия е основен проблем на една сграда. Нуждата от топлоизолация понякога бива пренебрегвана и осигурената топлина излиза свободно през неизолираните стени, дограмата, вратите и др. Пропускането на топлината от неизолираната сграда, значително товари сметката за отопление. Според проучванията 25% от топлината излиза през покрива, 35% през стените, а 15% през прозорците и вратите.


В днешно време топлоизолационната система е чудесно решение, когато искаме висока енергийна ефективност и намаляване на сметките за отопление и охлаждане.


Съгласно правилника за енергийна ефективност, цялата необходима енергия за отопление се изчислява в kWh/m² на годишно ниво. Скалата за енергийна ефективност конкретно за жилищни сгради е от „А+“ (най-ефективна) до „G“ (най-неефективна). Важи както за нови, така и за съществуващи жилищни сгради.

топлоизолационна системаНай-големите разходи в едно домакинство през зимата са за отопление. Популярни начини за отопление са с ТЕЦ и с електрически уреди като климатик, електрически печки и др. Въпреки това, една добра топлоизолация е отлична предпоставка за намаляване на сметките.

След полагането на топлоизолация, едно домакинство може да намали разходите си за отопление средно с между 30% и 50% в зависимост от отоплителната инсталация. Независимо дали използвате парно, печка на дърва или газова инсталация, отоплението ще ви струва значително по-евтино. Причината е, че топлоизолацията задържа топлината и повишава с няколко градуса общата температура, дори и когато не са включени отоплителни уреди.

топлоизолационна система

Нека разгледаме неизолирано жилище с площ около 80 м². При отопление с климатик месечният разход е около 85 лв., а с ТЕЦ- около 120лв. След направа на фасадна топлоизолация сметките могат да намалеят с 30% до 50%, в зависимост от отоплителната инсталация, изложението, климатичните условия и др. Така, за същото жилище, разходите за отопление биха достигнали нива от 55 лв. на месец при използване на климатик и 85 лв. на месец за ТЕЦ.

топлоизолационна система

Ефективността на една топлоизолационна система зависи и от използвания топлоизолационен материал: EPS или каменна вата. EPS-ът има отлични топлоизолационни качества, лесен е за полагане и обработка, като притежава и отлична паропропускливост. Каменната вата е практически вечен топлоизолационен материал. Има добри топлоизолационни качества, негорима и шумоизолираща. Притежава най-добрата степен на паропропускливост. Изборът на качествени продукти и сертифицирани системи за топлоизолация са предпоставка за значителното намаляване на топлинните загуби.

Удължаването на живота на сградата и повишаването на стойността й също са едни от предимствата при поставяне на топлоизолационна система. По този начин инвестицията ви се връща в две направления – възвръщате вложените пари от тези за топлоенергия в рамките на няколко години, а също така повишавате и стойността на имота си. Сградата става по-устойчива на външни влияния, по-комфортна и приятна за живеене.

Научете повече за топлоизолационните системи DEKO professional.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *