Когато строителството има най-много работа, тогава търпи най-големи загуби

г. Автор
c-dots

Има неписано правило, че когато строителството върви – има поръчки, инвеститорът е осигурил необходимите средства и бърза с изпълнението, за да започнат продажбите, тогава изпълнителите зарязват всичко друго и се съсредоточават в сроковете, доколкото може в качеството, но не и в отчетността!

Периодът на „сега имаме много работа“, в който по мейл се прехвърлят „едни актове“ за плащане, а ревизирането им е на база опита на управителя – продължава до появата на драстични разлики между планираното и фактурираното.

Смешно или не – разликите между прогнозирано и актувано с времето започват да се забравят. Не, не умишлено! Причината е че новия етап е започнал и е добре да се съсредоточим в него, а становището по предишният акт е: „ок, пуснете парите – ще го гледаме после“.

И така дали с дребни корекции или след задълбочена ревизия, изискваща много време, се губи ценно време. Времето е пари, материалите и те. Затова в повечето от случаите се избира графата: „ами поскъпна всичко, нормално е да платим този път повече“.

От друга страна – строителите, когато ги питаш дали са иновативни, всички отговарят положително и със задоволство показват последните проекти, които са реализирали. Как са вложили модерни материали и са спазили срока. Но на въпроса каква е била икономическата полза от това – почти винаги отговарят: „Тя е за крайния клиент, ние просто вложихме най-модерното“!?!

Повечето строители използват нови технологии, показни и представени от доставчиците им. Нов вид покритие, смес, с която се работи по-лесно, по-лек материал, висока устойчивост на влага, износването е по-малко. Да, а така ли е? И ако е наистина така, как го разбрахте като пряка полза за вашия бизнес?

Влезем ли в откровения, често признанията са, че има пряка полза от новите материали, но конкретна цифра не може да се назове. Това, което им лисва е реалният измерител. Теглят чертата и ако накрая излиза сметката, значи е ок. Ако не, то тогава за следващия проект ще си „ползваме добре познатите неща, с тях излиза същото“.

Така може да се продължи много. Полемиката, кое е по-ефективно и кое не е, ще присъства винаги в строителния живот. Но, ако имаме реален измерител нещата ще станат по-други. Какво имаме предвид – събирането на данни от ежедневния строителен процес позволява анализ на продуктивността им. Когато всеки ден една компютърна програма събира всичко, вложено в строителството и отчита материалите по него, тогава след време (дори и само за 1 месец) дава отговорите на незададени въпроси!

Да, трябва да се обърне внимание на срока: дори и само за 1 месец! Програмата на Си Дотс ще ви покаже вложените количества на материали по седмици и веднага ще намери разликата от първите две седмици – когато всичко е вървяло нормално, а в последната се появява доста по-голям разход!

Повече информация за: Система за отчет на СМР и заработки на служители и Система за отчет на СМР и ползвана механизация
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *