Рейнарс – знак за енергийна устойчивост на сградите

г. Автор
Рейнарс - енергийна устойчивост на сградите

Промяната в климата е гореща тема от няколко години насам. Бизнесът и хората по света са изправени пред редица проблеми с нарастващите цени на петрола и въглищата. Тези ресурси стават все по-оскъдни, но търсенето им на развиващите се пазари се увеличава, с това и цената им.

Рейнарс - енергийна устойчивост на сградите

Тези климатични и икономически проблеми изискват радикални промени в нагласите и поведението ни. През 70-те години, след първата нефтена криза, устойчивостта се фокусира най-вече върху разработването на по-добре изолирани сгради. През 90-те години се наблюдаваха експерименти с интегрирани концепции за архитектоничен климат, по-специално тревни покриви, атриумии и високотехнологични фасади. Организациите за опазване на околната среда разработват нови стандарти за качество на материала. Рейнарс като лидер в енергийната ефективност на сградите притежава много сертификати. Един от тях е знакът за качество Passive House – етикет за сгради с изключително ниско потребление на енергия за отопление и охлаждане.

Тъй като сградите са отговорни за 40% от общите емисии на CO2 в ЕС, строителната индустрия също постави устойчивостта на първо място в дневния ред. „Проблемът наистина е неотложен“, казва Найджъл Джоландс, главен администратор в отдел „Енергийна ефективност и околна среда“ на Международната агенция по енергетика (IEA), който, освен всичко друго, действа като консултант за страните от Г-8. „Ние трябва да променим изцяло енергийните си системи, тъй като те са замърсяващи и скъпи.

Какво е устойчивост?

Независимо от това, остава въпросът: Какво е истински устойчиво? Фактът, че темата получава все по-голямо внимание, означава, че понятието „зелено“ неизбежно включва известна доза комерсиализация и инфлация. Reynaers споделя убеждението, че устойчивостта не е изрязана и изсушена концепция и не трябва да се подхожда към нея като такава. „Факт е, че алуминият е зелен материал благодарение на неговата трайност (75% от произвеждания алуминий все още се използва) и 100% рециклируемост. Но това, което ние от Reynaers Aluminium правим с този материал, е илюстрирането на нашия ангажимент към устойчиво бъдеще “, казва Ерик Раскер, главен технологичен директор в Reynaers. Топлинните характеристики на прозорците и фасадите са много важни, както и дизайна на сградата: ориентация, вентилационни и отоплителни системи, и т.н. “

Основна тема за развитие

Енергийната ефективност е една от най-важните теми във всички разработки, които Reynaers прилага през последните няколко години и е нещо, с което Reynaers непрекъснато работи. Например, много внимание е отделено на разработването на високоизолационни прозорци, плъзгащи се витрини, окачени фасади и др., които свеждат до минимум загубата на енергия извън сградата. Reynaers търси начини за по-добро регулиране на дневната светлина, от една страна, като разработва много тънки профили за големи стъклени витрини, позволяващи навлизане на повече светлина, което означава, че е необходимо по-малко енергия за осветление и отопление. От друга страна Reynaers разработва слънцезащитни системи – Brise Soleil, които пазят от слънцето, когато е необходимо, като по този начин намаляват степента на охлаждане. Reynaers работи по проекти относно системи за производство на енергия и предлага фасадни и слънцезащитни системи, които позволяват интеграция на слънчеви панели. Компанията инвестира в усилия за минимизиране на използването на изкопаеми горива за собствена употреба. През 2007 г. на покрива на новия дистрибуционен център на централата на Reynaers в Duffel са построени 3072 фотоволтаични панела, произвеждащи над 550 000 kW h годишно и намаляващи емисиите на CO2 с 300 тона. Тази инсталация е разширена до 7047 панела в края на 2010 г., което в крайна сметка генерира 80% от цялата необходима енергия.

Стратегии

Рейнарс - енергийна устойчивост на сградите

Компанията се присъединява към концепцията за корпоративна социална отговорност (КСО). В центъра на подхода за КСО е идеята, че исканията на всички заинтересовани страни трябва да бъдат изпълнени под мотото „Хора, планета, печалба“. По отношение на „Хора“ това означава повече от просто обслужване на клиенти и удобство за потребителя. Включва всичко – от разработването на най-простия работен механизъм за прозорци и врати, до минимизиране на броя на частите по проекта, така че да се намали риска от грешка колкото е възможно. Това също така означава насърчаване на социалната информираност сред служителите. По отношение на „Планета“, акцентът е върху интегрирането на енергийно ефективни технически иновации и архитектура, като гореспоменатата фотоволтаична инсталация на склада в Duffel. Друг пример е разработването на висококачествени изолационни профили и по-естетически вентилационни системи, достъпни в почти всякакъв размер и цвят. Терминът „Печалба“ се отнася за финансовата страна и приемственост на компанията, необходими за научни изследвания, разработки и внедряване на нови устойчиви системи. Това включва развитието на ноу-хау и обмена на тези знания с други страни. Reynaers не само продава ниско енергийни системи, но и днес участва в различни проекти.
За да насърчи рециклирането на алуминий, Reynaers наскоро започна проект със своя партньор E-MAX, белгийска компания за екструдиране на алуминий. Заедно двете компании документират обновяването на стара алуминиева фасада, претопяването на различните елементи и накрая производството на нови профили, които отговарят на най-новите изисквания за топлоизолация. Reynaers сключи ново партньорство с Международната агенция по енергетика (IEA). Целта на партньорството е да се разработи брошура за правителствата относно енергийната ефективност и прозорците.
Думите на Найджъл Джоландс са красноречиви: „Приносът на компания като Reynaers предлага на нас и правителствата вникване в новите технологии, и в същото време е „проверка на реалността“, за да се види дали и как действително се прилагат политиките. Освен това техният опит на пазара на енергийна ефективност може да доведе до препоръки как да се премахнат съществуващите бариери и да се създадат стимули.“

Търсенето на устойчиви строителни системи ще продължи да се увеличава през следващите години, както за проекти за ново строителство, така и за реновиране на съществуващи сгради. Иновативните продукти на Reynaers и тяхното непрекъснато обновяване, позволяват на компанията да даде истинския си принос за модерното строителство с намален екологичен отпечатък.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *