Решение за задържане на хумусна почва с геоклетъчна система при изграждане на зелен покрив от ВИ ДЖИ ЕФ Инженеринг

г. Автор
зелен покрив

Имаме удоволствието да Ви представим инвативно решение за изграждане на зелен покрив върху скатна конструкция, за чието изпълнение възложителите се довериха на ВИ ДЖИ ЕФ Инженеринг.

Обектът се намира във Велико Търново и представлява бивша плевня, претворена в арт ателие с барбекю и огнище. Покривът на плевнята е надграден с дървена конструкция, оформен в изцяло натурална форма. Преди време върху нея е бил изграден зелен покрив. Първоначално решението е било насипване на хумусна почва върху платно геотекстил, без полагане на хидроизолационна мембрана, което е довело до протичане на покрива. За да се предотврати компрометирането на покрива и появата на нови течове, възложителите пристъпват към ремонт на покрива и полагане на синтетична хидроизолация.                        

За изграждането на полу-интензивен зелен покрив, възложителите се обърнаха към специалистите от ВИ ДЖИ ЕФ, които разработиха и предоставиха решение за задържане на хумусната почва върху скатен покрив.

Решението, което предоставиха бе полагане на геоклетъчна система EcoWeb Garden с височина 7,5 см, която ще осигури задържане на плодородната почва при дълбочина на почвения слой, оптимална за развитието на растения.

зелен покрив

EcoWeb Garden
e многокомпонентна система, създадена от здрави и устойчиви във времето материали. Системата е изключително компактна за транспортиране, а в разпънато (работно) състояние наподобява пчелна пита, като задържа и разпределя равномерно инертния материал, с който е запълнена. Системите EcoWeb Garden са приложими и при изграждане на интензивни и екстензивни зелени скатни покриви. Те не позволяват свличане и изнасяне на почвата и растенията, а благодарение на своите перфорации се осигурява оттичане на водата и на покрива.

зелен покрив

Покривът е многоскатен, изцяло с натурална форма, като в ниските си части прелива към теренните форми. Част от геоклетъчната система EcoWeb Garden ще бъде запълнена с чакъл и оформена като плочопътека, a останалата част от покрива, ще бъде озеленена в композиция от седумни килими и тревен чим, които ще преливат към естествения терен. Свързването на отделните секции е надежно с пневматичен телбод.

зелен покрив

Допълнителна информация, относно системите и решенията, свързани с ландшафта, може да намерите на сайта www.vjf.bg или като се обърнете към ландшафтните специалисти в офисите на ВИ ДЖИ ЕФ в страната.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *