Задължителните елементи на един здрав и дълготраен покрив

г. Автор
покрив Tondach

„Да имаш покрив над главата си“ – често чуваме този израз, когато мечтаем да имаме свой дом. Покривът е един от най-важните елементи на една сграда, защитаващ я от най-агресивните влияния на атмосферните условия.

Но нека да помислим над въпроса – какво прави един покрив здрав и дълготраен? Ще обсъдим и анализираме необходимите задължителни елементи, без които той не би могъл да функционира и да ни защитава.

Покривът се състои от покривна конструкция, скат, стреха, улама, майя, отводнителни и вентилационни елементи.

Спрямо дефиницията в строителна литература, функцията на конструкцията е да поеме всички товари от покрива и да ги предаде на изчислените за тази цел носеши елементи, като едновременно с това поема постоянните товарите от сняг, вятър и временните динамични товари при поддръжката на покрива. Но съвременният покрив има и други задължителни елементи, които задължително трябва да бъдат гарантирани. Те трябва да бъдат обект на внимание не само на архитекти и инженери, а и на стопанина на този дом.

Покривната покривка – същинската защита на дома ни.

За да предпазим всичките носещи елементи на нашата сграда, трябва да се спрем на подходящо решение за нашата покривна покривка. Тя служи за непосредствена защита на сградата срещу атмосферни влияния като дъжд, сняг и силен вятър. Тя представлява съвкупност от различни елементи, които допринасят за правилното функциониране на цялата система.

покрив


Първият елемент след носещата покривна конструкция е дървената обшивка. Тя най-традиционно се изпълнява от греди и различни видове дървени плоскости. За да я защитим от проникването на вода, е нужно да се постави по цялата дължина и ширина пародифузно фолио, което е основна част от системата. Освен защитната си функция, фолиото позволява на естествените пари от човешка дейност да преминат през него и да се отделят в атмосферата.

Подпокривно пародифузно фолио
Подпокривно пародифузно фолио

Следващата част е монтирането на контралетвите, които са основа за носещите летви на покривното покритие. Под тях допълнително се поставя вулканизираща лента. Нейната функция е да гарантира максимално уплътнение на отвора, който винтът пробива през фолиото.

Следващата стъпка е поставянето на надулучна пола. Случайно попаднала под керемидите вода, трябва да бъде отведена до улука. Тя е алуминиева и плисирана, за да може да пасне достатъчно прецизно по улука.
За да се осигури необходимата вентилация на покрива е нужно така да се изгради носещата скара, че да има достатъчна пропускливост на въздуха. Това се осъществява с прецизно и правилно монтиране на летвите, като правилоте е да се започне с най-долната. Следващата се монтира на разстояние спрямо избрания модел керемиди.

Но това не е достатъчно. Необходимо е използването на определените за тази цел вентилационни керемиди. По-подробно в следващите стъпки.

Също специално внимание трябва да се обърне на уламите, тъй като те са една от рисковите зони при покривите с много скатове. Те се подсигуряват чрез алуминиева лента за улама, която се полага върху дървената скара и се монтира със скоби към конструкцията и вентилационния елемент. Необходимо е и да бъде уплътнена със съответната лента. Друга критична зона са билата на покрива. Те трябва да имат билни летви, които да подсигуряват надеждното полагане на капаците.

Основният и най-важен елемент от покрива са керемидите.

Керемиди Tondach
Керемиди Tondach

Те са основната защита на дома ни от дъжд и сняг. Съществуват три основни групи модели при керемидите.

Първата група са континенталния тип керемиди. Те са подходящи за вътрепноконтиненталните части. Техен типичен представител са моделите: Континетал Плюс, Констант Плюс, Македо, Винеам, Туист и Танго Плюс.

Друга специфична група са т.нар. средиземноморски тип керемиди. Те са подходящи за крайбрежни зони, където валежите от дъжд са по-чести. Представители на тази група са: Венера, Румба, Медитеран Плюс.

Третата група са т.нар. модерни модели. Те са голямоформатни, с изчистени форми и са особено подходящи за сгради с модернистично архитектурно оформление. Моделите Болеро и Фигаро Делукс са ярки представители на тази група.

Задължително е в райони с по-силни и постоянни ветрове, керемидите на първия ред да се захващат с фиксиращи скоби. В зони от покрива, в които керемидите се режат, те трябва да бъдат закрепени със скоби за рязани керемиди от неръждаема стомана, за да се предотврати тяхното свличане или пропадане. При подредбата на покривката трябва да се вложат и вентилационни керемиди, през които да излиза топлият въздух. Монтажът и бройката зависят от модела на керемидата и неговата квадратура. Те се монтират в горните редове с цел осигуряване добра циркулация на въздуха.

Обшивките са фундаментални за надеждната хидроизолация на зоните на покрива, където има преминаващи през покрива елементи или където покривът контактува и с покривни с комини и стени. Те са изработени от алуминий и са плисирани по дължина, за да се осигури високата им степен на разтегливост. Това им дава възможност да прилепнат максимално плътно по профила на керемидата и да гарантират водоплътността на елемента. Най-горният ред керемиди спрямо комина се полага върху нея, след оформянето ѝ, за да може водата да се стича по ската към улука, без да има възможност да достигне дървената скара.

Алуминиевата вентилационна лента за било е следващият задължителен елемент за здравия покрив. Тя пази пространството под капаците от навявания на сняг или навлизане на вода при кос дъжд, като същевременно осигурява свободното преминаване на въздуха. Така се създава вентилация, с което покривът е предпазен от прегряване при големи температурни амплитуди и съответно осигурява защитата от конденз и мухъл като го поддържа сух.

Капаците се захващат към нея с алуминиеви скоби, а при срещите на билото и маиите се монтира тройник, който предпазва от проникване на вода и придава естетически завършек на покрива.

Накрая, но не на последно място – снегозадържащите елементи.

Снегозадържащи елементи

Снегозадържащи елементи
Снегозадържащи елементи

Снегозадържащите елементи осигуряват безопасността на неговите обитатели през зимата. Те допринасят за равномерното разпределение на товара от снега върху цялата покривна конструкция, както и предпазват от неговото внезапно свличане при топене на снега.

Здравият и дълготраен покрив не е само надеждна конструкция и керамично покритие. Това разбиране все още не е достатъчно популярно и разбрано у нас. При изграждането на нашия дом, трябва да се информираме и да поемем отговорност за устойчивостта, сигурността и надеждността на нашия покрив. Само по този начин можем да създадем дом, където ще бъде осигурено спокойствието на няколко поколения.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *