Здравословно, надеждно, красиво – Баумит Клима

г. Автор
klima-sistemi-baumit

Знаете ли че, 51% от запитаните в една анкета в Германия и Австрия, които са посочили, че не живеят здравословно, отдават това на строителните материали. Да, вече е модерно да се живее здравословно, хората спазват диети, внимават какво ядат, спортуват. Но какво става, когато прекарваме по минимум 12 часа в затворени помещения, в които нашият най-важен хранителен материал – въздухът, е с меко казано съмнително качество. Много често се оказва, че въздухът в помещенията по вредност може да си съперничи с този на някое оживено кръстовище. На ден съвременният човек вдишва до 13,5 кг въздух в помещенията и оказва се, само 1,5 кг чист въздух.

Затова качеството на вътрешния въздух е много важно. Спестяващите енергия и все по-изолирани помещения изискват въздух, който да не вреди на нашето здраве. Ето защо, грижата за здравословното обитаване трябва да започва с правилния подбор на строителните материали. Те остават завинаги в сградата и е недопустимо да излъчват вредни вещества. Вътрешните стени заемат най-голяма площ в жилищната сграда. Те са не само функционален и творчески елемент, но могат да притежават особено важни, но и често подценявани свойства.

За да се създаде уют в помещенията е необходимо влажността и температурата на въздуха в помещенията да се поддържат в тесни граници. Това допринася значително за доброто здраве. Задължително е също продуктите, които ще се използват да са сходими един с друг, т.е. да са изпитани да работят съвместно.

Такива продукти Баумит предлага в своята нова серия Клима. Мазилките Баумит Клима работят на принципа на човешките бели дробове. Тъй като имат микропореста структура, те създават обширна, регулираща климата повърхност с малки пори. Сравнени с другите строителни материали, те поемат много по-голямо количество влага за много кратко време, задържат я, а когато влажността в помещението стане ниска, я освобождават отново в околната среда. Това стабилизира съдържанието на влага в околния въздух, намалява пиковете на влажност в стаята и води до приятен и балансиран вътрешен климат. Т.е. мазилките Клима действат като големи буфери на влага. По този начин те намаляват риска от появата на плесени и инфекции. Високато съдържание на вар е причина тяхната стойност на pH да бъде от 12 до 13, което им осигурява антигъбични и антибактериални свойства. В допълнение са и антистатични, което не позволява задържане на прах по тях.

В зависимост от това каква крайна повърхност искаме да постигнем върху нашата стена, мазилките Баумит Клима могат да се комбинират с други материали от серията Клима.
KlimaWhite-baumit
За получаване на фино структурирана повърхност с високо съдържание на вар трябва бъде съчетана мазилката Баумит КлимаУайт  с крайно покритие Баумит Клима Колор. Баумит Клима Колор  е добре покриваща, дишаща, еднокомпонентна силикатна боя.
3-snimka-KlimaColor-baumit
Тя е с много слаб мирис, без вредни емисии, разтворители и консерванти. Може да се полага с четка, валяк или еърлес уред. Оцветява се в светли тоналности от 285 цвята, чиито номера по каталога на Баумит Life завършват на цифрите 7,8 и 9.

За получаване на структурирана повърхност експертното решение е комбинацията от мазилката Баумит КлимаУайт, предварително третирана с Баумит УниПраймер и крайно покритие пастообразната мазилка Баумит КлимаДекор. 4-snimka-KlimaDekor-baumit Баумит КлимаДекор е минерална, на варова основа, силно дишаща пастообразна мазилка с лека структура. Тя няма вредни емисии, консерванти и разтворители. Готова е за полагане и може да се оцветява в 190 тоналности в цветове, завършващи на цифрите 8 и 9 по каталога на Баумит Life. Произвежда се в драскана структура със зърнометрия 1; 1,5 и 2 мм.

Ако искате да получите гладка дишаща повърхност, това е възможно също с чистите природни продукти от серията Клима. За основа отново трябва да сложите Баумит КлимаУайт, след което трябва да шпакловате или с КлимаФино  или с КлимаФиниш. 5-snimka-KlimaFinish-Fino-baumitКлимаФино е естествено бяла, прахообразна шпакловка на варова основа, идеална за ръчно или машинно полагане. Тя подобрява вътрешния климат и има силно дишаща способност, безвредна е и предпазва от мухъл. С Баумит КлимаФино получавате висококачествена гладка повърхност. Шпакловката Баумит КлимаФиниш е съвсем нов варов продукт, с който още по-лесно получавате гладкост върху стената, тъй като е пастообразна и готова за полагане. Тя е безвредна, също може да се нанася ръчно или машинно, като същевременно осигурява силна защита от мухъл. И двете шпакловки са приложими върху вароциментови и циментови основи, бетон и гипсокартон.

Важно е да се знае, че, за да се проявят напълно горепосочените свойства на серията продукти Баумит Клима е много важно сградата да бъде изолирана. wall-baumitСъответно масата е решаваща, за да играе стената ролята на енергиен буфер. В изследователския Вива парк на Баумит е доказано, че сгради, изградени с масивни стени и изолирани с активнодишаща топлоизолация спестяват енергията най-добре и изравняват оптимално кратките температурни колебания. В допълнение системите Баумит Клима буферират оптимално влажността на въздуха в интериора, създават защита от мухъл и действат противогъбично и бактерицидно. С такава комбинация се създава балансиран вътрешен климат и се увеличава комфорта на живот.
snimka-hall-baumit
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *