Hoval предоставя цялостни системни решения за всички видове сгради

г. Автор Строители-бг
hoval

Интервю с инж. Костадин Джампалски – управител на Hoval България

1. Бихте ли представили с няколко думи компанията? От колко години сте на българския пазар?

Hoval e компания с наистина дългогодишен опит в областта на цялостни решения за отопление, климатизация и рекуперация. Основана е в далечната 1897 година във Вадуц, където се намира сега основния ни завод и централата, през 1945 официално е запазена марката Hoval.

В България Hoval започва своята дейност през 2011 година. Следвайки мотото си „С отговорност за енергията и околната среда“ през всичките тези години, Ховал се доказва като пионер в развитието на кондензационни газови котли . В този високотехнологичен сегмент на пазара държим и редица патенти. В областта на климатичната техника фирмата фокусира усилията си в развитието на автономни децентрализирани системи за отопление, вентилация и оползотворяване на топлина при еднообемни търговски, спортни, обществени и промишлени сгради. Чрез свързването на отоплителна и климатична техника в единна система, Hoval предлага на клиентите си системни решения с краткосрочна възвръщаемост на инвестицията и многогодишни спестявания от разход на енергия. Това всъщност ни е едно от основните предимства – предоставянето на цялостни системни решения за всички видове сгради.

2. Какви високо-технологични системни решения предлагате? Кои са най-икономичните и ефективни отоплителни системи?

Всички продукти, които Hoval произвежда и предлага са високо-технологични и ефективни, гарантиращи качество, прецизност и постигане на икономии по време на експлоатация и щадящи околната среда. Основните продукти, които държат и редица патенти и които са в основата на системните решения са кондезните газови котли UltraGas, децентрализираните климатични апарати RoofVent и TopVent, слънчевите колектори UltraSol и комфортната жилищна вентилация с рекуперация HomeVent.
TopVent-1- hoval
Към тях за постигане на цялостното решение за отопление, климатизация, вентилация и гореща вода се присъединяват и останалите произвеждани от Ховал съоръжения като термопомпи вода-вода и въздух-вода, бойлери, буфери, нафтови и газови котли с мощности, подходящи за малки обекти, до големи мегаватови котли, пелетни котли, малки стенни газови кондензни котли.
hoval
Всички те, свързани по подходящия начин в единна система дават ефективни и икономични резултати. Не може да се каже обаче еднозначно кой е най-икономичен и най-ефективен, защото всеки един обект, в зависимост от неговите параметри и необходимости има различно решение, което за него е най-добро. Именно тук е и нашата роля да съдействаме на архитекти и проектанти още на проектно ниво да заложим най-добрата комбинация от съоръжения, така че да получим цялостна и ефективна система.

3. Кои от предлаганите от компанията решения се приемат най-добре от българските клиенти?

Много добре се приемат решенията в индустриалния и в жилищния сектор. Клиентът държи на качеството и коректното отношение. Когато говорим за индустрията клиентите държат на разумните инвестиции, които имат бърза възвръщаемост и гарантират качествени условия на труд в производствените, складови и други индустриални помещения. Когато говорим за жилищния сектор обаче, тук вече има други предимства, които са на преден план, а именно качеството на съоръженията, дълъг срок на безпроблемна експлоатация, ефективност и икономии, приятен комфорт в дома и смарт контролни системи.

Ние от Hoval откликваме на всички тези желания на клиентите и осигуряваме добри гаранционни и извънгаранционни условия и сервиз.

4. Каква е позицията Ви по отношение на все по-търсените интелигентни и свързани технологии за ОВК сектора, както и концепцията „Internet of things”?

Всичките заобикалящи ни технологии вече са в Интернет, от четката за зъби до хладилника. Съвременният човек не оставя нищо на случайността, той иска да е информиран, да контролира нещата, да си прави статистики. ОВК сектора се развива много бурно в тази насока. Следвайки потребностите на клиентите, от Hoval сме разработили интелигентната контролна система TopTronic E за всичките ни продукти и системи, чрез която те могат да бъдат следени и контролирани през Интернет, от компютър или от мобилно устройство.

5. Интелигентното управление на ОВК системите в една сграда е от ключово значение за постигане на максимална енергийна ефективност. Какви предлагани от Вас решения могат да улеснят потребителите в този аспект?

Да, действително е така. Контролната система, която управлява системите за отопление и охлаждане е от ключово значение за ефективността на целия проект. Новата контролна система TopTronicE®, разработена от Hoval е от ново поколение и вече успешно се вгражда във всички наши продукти.
TopTronicE hoval
Тя е интелигентна, интуитивна, гъвкава, модулна, лесно се надгражда и най-хубавото е, че може да бъде достъпна през Интернет. При авария изпраща мейли на собственика и на сервизния техник, може да изпраща анализи на употребеното количество енергия и спечелените киловати от соларната инсталация. Съхранява в архив база данни от разходи и потребления до 7 години назад. Едно от основните й предимства е, че следи прогнозата за времето за три дена напред и напасва работата на системата спрямо прогнозата, така комфортът вътре в помещенията остава постоянен, а също така това спомага и за по-ефективно използването на соларната инсталация.

6. Налага ли се индивидуален подход към пазара от страна на Hoval в България и от какви специфики е продиктувано това?

Индивидуален подход винаги има, тъй като всеки проект и обект са различни, изискванията и целите са различни и трябва да бъде обърнато внимание на всеки един детайл, за да се получи желаната крайна цел. Независимо дали става дума за голям индустриален обект или за единична жилищна сграда, винаги трябва да се отдели нужното време, да се огледат всички аспекти и желания на клиента и да се предложи най-доброто решение за конкретния случай. Ние от Hoval не действаме автоматично, когато при нас дойде запитване за определен обект и съоръжения, не връщаме машинално оферта, а се запознаваме с всички детайли, с целите на инвеститора, с желанието на проектанти и архитекти, за да бъде сигурно, че избраните съоръжения са правилно подбрани и добре организирани в цялостна система, така че да се получи най-добра, ефективна и икономична система за отопление, охлаждане, вентилация и битова гореща вода. Така гарантираме на клиента, а и на нас, спокойствие, че след като системата бъде доставена и инсталирана, ще бъдат постигнати желаните резултати.

7. Компания е известна с редица знакови обекти по света. Бихте ли разказали за актуалните проекти с ваше участие тук?

Действително Hoval е известна по света с редица ключови обекти като Ватикана и Бъкингамския дворец, но в продължение на тези пет години, откакто Hoval вече е в България реализирахме много интересни и ключови обекти и у нас.
vatican-hoval
В индустрията може да се похвалим с много реализации, като производствените предприятия на ABB, Witte Automotive, Hamberger, Standard Profil, BHTC, Gebrüder Weiss, Magna Powertrain, Asarel Medet, SKF Bearings, Palfinger, PalemonTech, Willi Elbe, OSRAM, Skoda, AQ Electric. Реализирахме много спортни зали като Триадица, Фестивална, Арена Асарел, Зала Марек – Дупница, Зала Перущица и много спортни тренировъчни зали и салони към училища.
hoval
В жилищния сектор реализациите тепърва започват да растат, тъй като предлагането на системни решения в този сектор. Реализирахме десетки системни решения за единични еднофамилни къщи, както и големи комплекси като Резиденшъл парк, фаза 2 – на фирмата инвеститор Линднер Имобилиен.

8. В каква посока виждате развитието на ОВК бизнеса у нас в краткосрочен план и какви са тенденциите?

ОВК бизнеса действително има развитие у нас и особено през последните години се наблюдава отново съживяване в сектора. В краткосрочен план, а и тенденцията е такава, че има развитие на жилищния сектор, тъй като сега вече клиентът е готов да приеме системните решения за премиум комфорт в дома си.
Hoval-and-comfort-home
Все повече хора мислят за начина на отопление и охлаждане, за икономии и ефективност още докато проектират своя дом, което е правилната посока. Всички иновации и използване на възобновяеми енергийни източници са фокус на клиентите и те търсят такива решения вече и сами. В индустрията виждаме също много добро бъдещо развитие, тъй като интересът към изнасяне на производствата на големи компании в България все още е голям и продължават да се откриват нови производствени и логистични сгради из цялата страна. От своя страна инвеститорите търсят партньор в лицето на Hoval, за да могат да гарантират комфортна работна среда, бърза възвращаемост на инвестицията, ефективна и икономична експлоатация, качествено гаранционно и извънгаранционно обслужване.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *