Строителството в Германия бележи спад през септември

г. Автор
строителство

Строителният сектор в Германия ускорява своя спад през септември. Това показват данните от проучване на „Стандарт енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global), цитирано от ДПА.

Водещият индекс на рейтинговата агенция, отразяващ активността на мениджърите по поръчките в строителството, е намалял от 42,6 пункта през август до 41,8 пункта през септември.

Стойността на индекса Пи Ем Ай е под нивото от 50 пункта, което е индикатор за свиване на икономическата активност в строителния сектор.

Това е най-ниското равнище на индекса от февруари 2021 г., когато темповете на строителството в Германия са забавени поради лоши метеорологични условия.

Най-сериозно понижение бележи жилищното строителство, което през септември се свива с най-бързи темпове от април 2020 г.

Изграждането на индустриални сгради и логистични комплекси във Федералната република се забавя с по-плавни темпове.

„Гражданските инженерни проекти в Германия през миналия месец бележат сериозен и ускоряващ се спад, най-бързият от октомври 2021 г.“, коментират авторите на проучването. Те отбелязват още, че броят на новите поръчки в германския строителен сектор през септември спада за седми пореден месец. Клиентите ги отлагат на фона на повишаващите се цени, по-високите лихвени проценти и усещането за несигурност по отношение на перспективите за развитието на икономиката.

През септември очакванията на мениджърите в строителния сектор за неговото развитие са сред най-песимистичните, които са отчитани.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *