Българската компания „Астра Биоплант“ преминава изцяло на собствена енергия

г. Автор
фотоволтаични мощности

Българският лидер на европейския пазар на биодизел – компанията „Астра Биоплант“ съобщи, че успешно е приключила първия етап от изграждането на фотоволтаични мощности на завода си в град Сливо поле край Русе.

Покривната централа е с мощност от 500 кВч и ще бъде употребявана изцяло за собствените нужди на компанията. С тази инвестиция „Астра Биоплант“ очаква да подсигури 700 мВч енергия годишно и да спести близо 350 тона въглеродни емисии.

„Астра Биоплант“ е сред лидерите на пазара на биодизел в целия ЕС, като попада в топ 5.

Компанията се концентрира върху реализацията на биодизел от второ поколение, който се произвежда основно от отпадни суровини като използвани олиа за готвене и остатъчни мазнини. Това биогориво намалява въглеродните емисии с до 90%.

Амбицията на Групата „Булмаркет“ част, от която е и компанията „Астра Биоплант“, да захрани всички свои предприятия с чиста възобновяема енергия от собствено производство. Следващият етап от проекта се очаква да увеличи мощността до 2 мВч мощност и по този начин да допринесе за спестяването на над 1400 тона въглеродни емисии годишно.

Тази година „Астра Биоплант“ се нарежда на трето място сред най-горемите компании в страната. Приходите на групата за 2021 година са в размер на 3,336,886 лева, а печалбата – 227,123 лева.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *