Димитровградска фирма с намеренеие за изграждане на фотоволтаици в хасковски села

г. Автор
фотоволтаици Хасково

Още през 2019 г., според Българската фотоволтаична асоциация, е отбелязан бум на слънчевата енергия в Европейския съюз и над 100 % ръст на пазара.

Прогнозите са за растеж на този индекс, поради възможностите, които предоставя инвестицията във фотоволтаици – ниски цени на технологията, висока ефективност, преференциални цени за изкупуване на електрически ток и опростената процедура за свързване към мрежата.

България също бележи ръст при изграждането на фотоволтаични паркове.

В община Хасково, неотдавна постъпи инвестиционно намерение за изграждането на фотоволтаични централи в землищата на село Узунджово и Александрово. Инвеститорът е димитровградското дружество „Неоват“.

Предстои на сесията на 25 ноември, след внесената от кмета на Хасково – Станислав Дечев докладна за даване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строж, точката да бъде разгледана.

Според инвестиционното намерение на фирмата ще бъдат изградени централи, които ще произвеждат годишно над 180 MWh чиста възобновяема енергия. Фотоволтаиците ще бъдат разположени на площ от 1 771 дка. В землището на селата Узунджово и Александрово.

Въз основа на пазарни оценки и с решение на общинския съвет ще бъде определена и цената.С оглед на сложността и необходимия ресурс за осъществяване на инвестиционното намерение, сроковете на валидност на предварителните съгласия, трябва да бъдат не по-кратки от 5 години.

Очаква се фотоволтаиците да нарастнат тройно като капацитет до 2030 г., когато България трябва да постигне 27% дял на ВЕИ от общото потребление на енергия.

Инвеститорите във фотоволтаични централи трябва да познават основните характеристики на сектора, преференциалните цени и процедурите за присъединяване към електрическата мрежа и продажбата на електроенергия на свободния пазар.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *