Египет изгражда една от най-дългите мрежи от скоростни влакове в света

г. Автор
Египет скоростни влакове
Предвижда се железопътната инфраструктура да бъде с дължина 2000 км.

Вестник „Ал Ахрам“ съобщи, че Египет е сключила договор с подразделението на немския „Сименс АГ“ – „Сименс мобилити (Siemens Mobility) за изграждането на около 2000 километра железопътна инфраструктура.

След завършването на инфраструктурния проект, мрежата ще бъде на шесто място по дължина в света. До момента първенството устойчиво се държи от Азия.

Железопътният проект предвижда свързването на шестдесет града, а максималната скорост, която може да бъде развита е 230 км/ч. Първата египетска високоскоростна жп система ще включва три линии с капацитет около 500 милиона пътувания годишно. ЖП мрежта ще бъде достъпна за 90% от населението на северноафриканската страна.

Първата изградена линия ще свързва град Айн Сохна на Червено море с Александрия и Марса Матрух, които се намират на средиземноморския бряг. Нейната дължина ще е 660 км. След нея ще бъде пусната и друга линя – между столицата Кайро и едно от най-южните селлища Абу Симбел.
Третата ще свързва градовете Луксор в Южен Египет и Хургада на Червено море.

Инвестицията на „Сименс мобилити“ възлиза на 8,1 милиарда евро, които включват договора за първата линия за 2,7 млрд. евро, който бе подписан през миналата 2021 г.

В изпълнение на проекта, немската компания ще оборудва мрежата с 41 влака с осем вагона „Веларо“ (Velaro), 94 композиции от по четири вагона „Дезиро (Desiro) и 41 товарни локомотива „Векрон“ (Vecron).

Очаква се новата железопътна мрежа да създаде около 40 хиляди нови работни места и оше 6700 допълнително за египетските фирми, заети с доставките.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *