ГБС строи модерен завод за 12 млн. лв. до Пазарджик

г. Автор
главбулгарстрой

Завод за предварително сглобяеми стоманобетонови конструкции строи край Пазарджик компанията “Главболгарстрой Прифаб”. Стойността на проекта е на стойност 12 млн. лв.

Инвестицията включва закупуването на 50 дка земя, самото технологично оборудване и сградния фонд.

По план заводът трябва да отвори врати до края на октомври, като ще бъдат разкрити над 50 нови работни места.

Фабриката ще бъде разположена на терен от 50 декара, като е оставена възможност за евентуално разширение в бъдеще. В нея ще бъдат разположени близо 4000 кв. м производствени мощности, 650 кв. м административна сграда, спедиционна зона от 4500 кв. м, бетонов център с производителност 60 куб. м/час.

Производственият капацитет на завода е 140 000 кв. метра покрита индустриална площ на годишна база. Предприятието ще произвежда само покрити площи.

Възложител на фабриката е „Главболгарстрой ПРИФАБ“, а „ГБС“ Пловдив АД е изпълнител на проекта. Покупката е направена още преди месеци, за да се избегне настоящата инфлацията в сектора.

„Възприетата технология, компетенциите и опитът на ръководството, състоянието на производствените машини и съоръжения определят завода като водещ в технологично отношение на пазара. Смятам, че това ще бъде най-модерният по рода си завод в България“, коментира инж. Константин Златев, изпълнителен директор на ГБС Пловдив АД и „Главболгарстрой ПРИФАБ“.

Технологичното оборудване е осигурено от Progress Group и подразделението ѝ Tecnocom – най-големият производител на хидравлично-кофражни форми.

Бетоновият възел е на италианската компания Euromecc и се очаква да пристигне следващата седмица. За порталните кранове е избран българският производител „Подемкран“ в Габрово.

главбулгарстрой

Заводът ще предоставя пълен стойностен инженеринг, включващ проектиране на покритите площи, изпълнение, монтаж на обекта и изпълнение на самия обект. Инж. Златев коментира още, че по този начин ще се постигне симбиоза между производството на предварително напрегнати конструкции и строителството.


Производственият процес ще се извършва изцяло на едно място, за разлика от повечето подобни заводи у нас, при които бетоновият възел е на друго място, от което следват и транспортни разходи. Локацията на завода е избрана и заради близостта до Пловдив, един от центровете на индустриалното строителство у нас. ГБС очакват силно развитие и в Пазарджик и Хасково през следващите години. София също попада в радиуса на доставки на завода, тъй като е само на 100 км от локацията му. От особено значение е и непосредствената му близост до АМ „Тракия“.

Предвидена е и инвестиция в соларни панели, които ще бъдат монтирани на покрива на завода, които ще осигурят около 200 KWh. Според инж. Златев производството на сглобяеми стоманобетонни конструкции не е енергоемко и соларните панели ще осигурят необходимата енергия на 100%.

Въпреки че работата по строителството на завода тепърва започва, вече е започнало подписването на договори с клиенти, като има и осигурени поръчки за цялата следваща година.

Целева група на завода са обекти с площ между 20 000 и 30 000 кв. м, които да бъдат произведени за около 2 месеца. А за обект от 50 000 кв. м ще са необходими поне 4 месеца. Халета до 10 000 кв. м ще се произвеждат отделно, като за целта е купена и специална технология.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *