Турция строи фабрика за дронове в Украйна

г. Автор
дронове в Украйна

Украинският посланик в Турция – Василий Боднар обяви, че турската компания Baykar, в момента е в процес на изграждане на фабрика на украинска територия, която ще произвежда атакуващи дронове „Bayraktars“.

Украинското правителство е одобрило двустранно споразумение с Турция и е изпратено в парламента за ратификация.

По думите на посланика, турската компания вече е закупила парцел в Украйна и е разработила проекта за завода. Той добави, че Baykar възнамерява да построи фабриката, тъй като „е поел личен ангажимент към собствениците на компанията да реализират успешно този завод в Украйна“.

„Решението за изграждане на фабрика в Украйна не е само политическо, но и практично, тъй като значителна част от моделите, които ще се произвеждат в този завод, ще имат компоненти от украинско производство“, каза Боднар пред RBC Украйна.

„Това може да са двигатели, други резервни части, колела, много различни елементи, които са високотехнологични и се произвеждат в  нашата страна и могат да се използват за тези дронове“, добавя посланикът и добавя, че областта на отбранителната техника е „един от двигателите“ на отношенията Турция-Украйна.

„Въпреки войната нашите компании продължават да изпълняват задълженията си“, каза той.

Безпилотните самолети Bayraktar лесно се превърнаха сред най-ценните оръжия на Украйна през тези първи месеци на войната, което позволи на украинските войски да забавят руското настъпление в Донбас и да отблъснат първоначалното нападение на врага.

Турските дронове „вече са легенда за нашата съпротива“, каза Боднар. Съобщава се, че Украйна е имала над 20 дрона, произведени от Baykar, когато е започнала войната, които компанията е продала на Киев през последните две години.

Общо страната е получила 50 въоръжени дрона от Байкар от началото на конфликта на 24 февруари, три от които са дарени от компанията на Киев.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *