Германия и Великобритания със сериозен спад в строителния сектор

г. Автор
строителния сектор

Данни от наскоро публикувани проучвания на Института за покупки и снабдяване „Чартърд“ (CIPS) и „Стандарт енд Пуърс Глоубъл“ (S&P Global) показват, че строителният сектор във Великобритания през месец юни е драстично свит. Подобни резултати в сектора бяха отчетени преди пет месеца.

Пи Ем Ай (PMI) за британския сектор, което е индекс на мениджърите по доставките показа следните резултати за месец юни – 48,9 пункта, при 51,6 пункта за месец май, което е спад с 2,7 пункта.

В строителния сектор, спадането на индекса под 50,0 пункта е индикатор за сериозно свиване на икономическата активност в бранша.

За сравнения, строителството на жилищни сгради в Обединеното кралство през юни е на ниво равнище от месец май 2020 г. по време на кризата с коронавирус.

Непрекъснато повишаващите се разходи по ипотеките, поради увеличението на лихвените проценти от банките и общото поскъпване на живота продължават да оказват влияние върху покупателната способност на британците, които са потенциални купувачи на жилищни имоти.
Строителният сектор и в Германия бележи спад по горепосочените индекси, показани в проучването на „Стандарт енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global).

Рейтинговата агенция, отразяваща активността на мениджърите по поръчките в строителството посочва 41,4 пункта за юни при 43,9 през май, което е с 2,5 пункта по – малко. Показателите са знак за най-значителното понижаване на активността в строителния бранш в Германия от месец февруари 2021 г.

Първоизточникът на ограничаването на строителството и тук са поскъпването на кредитите поради високите лихвени проценти и общата нестабилност на доходите и икономиката, които ограничават търсенето.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *