Китай ще строи най-дългия подводен тунел в света

1г. Автор
подводен тунел

Най-дългият подводен тунел днес се намира в Швейцария. Неговата дължината е 57 км. В близко бъдеще обаче той ще бъде изместен от китайски подводен тунел с дължина 127 км.

Стойността на проекта е 45 млрд. USD. Експерти коментират, че цената му в Европа би била между 70 и 80 млрд. USD. Планът е съоръжението да бъде пуснато в експлоатация след 2030 г. По него ще се движат електрически влакове. Подводният тунел ще бъде разположен в източната част на Китай в района на големия залив Бохай. Известен е още като Бохайско море. Там е разположен и един от най-големите промишлени градове – Тиендзин. Наблизо се намира и столицата Пекин.

Районът е от стратегическо за икономиката на страната е значение. През залива преминават много вериги за доставки. За да се стигне от Ляодун до Шандонг е необходимо да се мине по заобиколен маршрут дълъг 1500 км. Сегашното решение на Китай е пуснатия в действие ферибот, който плава по маршрута от глад Далиан до полуостров Ляодонг и гр. Янтай на полуостров Шандонг. Така разстоянието от 1500 км се скъсява на 150 км. Скоростта на ферибота обаче е ниска и преминаването отнема близо 8 часа.

В новия подводен тунел автомобилите няма да се движат самостоятелно, а ще бъдат натоварвани на железопътни платформи. Това решение се налага от трудности с вентилацията на дългото над 120 км съоръжение. Локомотивите са електрически и не водят до замърсяване на въздуха.

Авторите на проекта коментират, че съоръжението ще спести до 4 млрд. USD годишно от намаляване на разстоянието, вредните емисии, натоварването на досегашните пътища и други. Така на практика, инвестицията ще бъде възвърната за период между 10 и 12 години.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Китай ще строи най-дългия подводен тунел в света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *