Повишено търсене на складови площи

г. Автор
складови площи

Много промишлени компании в ситуацията на пандемия бяха принудени да преместват операциите си близо до основните си пазари. За това пише агенция Ройтерс.

Това определя завишеното търсене на складови площи в Югоизточна Европа. А България, Румъния и Сърбия представляват интерес за инвеститори с висока доходност и ниски разходи за труд.

Редица компании за индустриални и складови площи коментират, че водят разговори с фирми, които искат да преместят част от операциите си от Азия в други части на света. „Компаниите ще се завърнат в Европа от Азия. Трябва да сме готови да отговорим, когато това се случи”, казва Томаш Нежицки, директор за Централна и Източна Европа на компания, която оперира в 13 европейски страни и осигурява складове за търговията на дребно и автомобилната индустрия.

Големият набор от квалифицирана работна ръка в България, Румъния и Сърбия и не толкова тежките изисквания за издаване на разрешения за строеж на нови обекти допринасят за привличането на промишлени компании, коментират оператори на складове и логистични имоти. Подобряването на пътищата в региона, излизането на Великобритания от ЕС и променящите се отношения с Китай също помагат за развитието на тази тенденция.

Чуждестранните инвеститори са привлечени и от доходността от индустриални и логистични имоти, която в България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария е по-висока спрямо Германия или Франция, коментира още консултантска компания. Заплатите, които в Сърбия са около три пъти по-ниски в сравнение с Чехия, а в Румъния и България – с около 50%, също помагат за привличането на промишлени компании.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *