Китайска компания строи най-големия завод за соларни панели в света

г. Автор
соларна енергия

Китайският производител на оборудване за чиста енергия Longi Green Energy Technology планира да инвестира 6,7 милиарда долара за изграждане на най-голямата производствена база в света за соларна енергия.

Компанията планува да изгради мощности за производство на 100 гигавата слънчеви пластини и 50 гигавата слънчеви клетки годишно, според документи, подадени в Шанхайската фондова борса, цитирани от Bloomberg.

Новите заводи ще удвоят съществуващия капацитет на Longi и според компанията това ще бъде най-голямата база за производство на соларна енергия в света. Тя ще се намира близо до централата на компанията в Сиан и се очаква да влезе в експлоатация през третото тримесечие на 2024 г.,

Соларните пластини са тънки квадрати от полисилиций, които се сглобяват в слънчеви панели за генериране на чиста енергия. Те се монтиран върху покриви или обширни полета. Longi е най-големият производител на такива пластини в света с около 105 гигавата капацитет от миналата година.

Достъпът до слънчеви панели е предизвикателство на някои пазари като САЩ, след като производителите бяха затруднени през 2021 г. и 2022 г., заради период от нарастващи разходи за материали за полисилиций – ключов материал за повечето панели.

Цените на пластините и полисилиция отбелязаха спад през последните седмици. Longi използва нов усъвършенстван капацитет за намаляване на разходите и консолидиране на пазара, коментира Денис Ип, анализатор в Daiwa Capital Markets.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *