Най-желаните столични квартали са Иван Вазов, Център и Изток

г. Автор
жилища

Столичният квартал Люлин е с най-бързо поскъпващи жилища. Това показват данни на компания за недвижими имоти.

Средната цена на апартаментите в Люлин е 722 евро за кв. м. към средата на миналата година, което е ръст със 7,44% за година.

Основният фактор за това е може би е фактът, че жилищата в Люлин все още са едни от най-евтините в столицата. Това определя и  интереса на купувачите, а с нарастването на цените Люлин се доближава до останалите райони в София.

По-евтини са апартаментите в Обеля (средно 710 евро за кв. м) и в кварталите Сердика и Свобода (705 евро за кв. м). Като в тези райони цените също нарастват с изключително бързи темпове – 7,25% ръст за година в Обеля и 6,17% в Сердика и Свобода, пише „Труд“.

В още няколко столични квартала апартаментите вървят под 900 евро за квадрат – например в Овча купел (893 евро), Надежда (822 евро), Дружба (844 евро), Суха река и Хаджи Димитър (по 818 евро).

Като цените на апартаментите във всички тях са нараснали с над 6% за година и така изпреварват повишението на цените в по-скъпите столични квартали. Разбира се, има и някои изключения.

В Красна поляна, където цените са сравнително ниски – средно 786 евро за квадрат, цените също вървят нагоре със стабилни темпове от 5%, но увеличението е по-малко отколкото в Дружба, Суха река и Хаджи Димитър.

Средната цена на жилищата в столицата достигна 1035 евро на кв. м, при 985 евро/кв. м година по-рано. Това представлява ръст от 5,34%. Най-скъпо продължава да е в Иван Вазов, Център и Изток, съответно с 1482 евро, 1442 евро и 1422 евро за кв. м. Апартаментите в тези най-желани райони също поскъпват с много бързи темпове от 4,5-5% годишно.

Челната петица на кварталите с най-скъпи жилища се допълва от Лозенец (1391 евро/кв. м) и Яворов (1285 евро/кв. м). Повишението на цените в тези два квартала е с почти едни и същи темпове – малко над 4%.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *