НАП започва засилени проверки на строителни обекти и инвеститори

г. Автор
НАП

Националната агенция за приходите (НАП) поставя на фокус строителите и инвеститорите, за които традиционно в момента тече най-силният период от годината.

Ще бъдат извършени проверки на строителни обекти за спазване на данъчно-осигурителното законодателство. Строителството е бързо развиващ се, динамичен и значим за нашата икономика сектор, в който укриването на данъци може да причини сериозни щети за бюджета.

От направен анализ на риска става ясно, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева. При ковид пандемията не се наблюдаваше осезаем спадат в сградното строителство, едновременно с това обаче ситуацията подтикна хората да обърнат парите си в имотни инвестиции. Сделките за покупко-продажба на имоти в периода на пандемията намаляват с около 8%, а непосредствено след нея нарастват с 28 на сто. Заради това браншът е дефиниран като един от най-рисковите и е постоянно наблюдаван от данъчната администрация.

НАП преди всичко насърчава доброволното спазване и апелира за изповядване на имотните сделки на реалните им цени.

Тази година е запланувана и комуникационна кампания, която да разясни на продавачите и купувачите рисковете от изповядване на имотни сделки на цени, които са по-ниски от реалните. Кампанията ще протече и в официалната Facebook страница на НАП.

Строителите и инвеститорите следва да имат предвид, че при наличие на индикации за отклонение от данъчно облагане НАП извършва ревизии по особен ред, което може да доведе до определяне на нови размери на данъци. Най-често, в хода на контролни производства, при констатиране на несъответствия на фирмите се предлага сами да коригират грешките си, като подадат отново коректни декларации. В случай че не го направят, действията продължават с извършване на ревизии.

Клиентите от своя страна е необходимо да бъдат запознати с рисковете при покупката на имот, когато сделката е изповядана на по-ниска от реалната цена. При разваляне на договора заради непредвидено покачване на цената, забавяне в сроковете или други неуредици, те ще имат право да получат обратно само парите, които са вписани в документа за продажбата. Ако решат до 3 години от покупката да препродадат новия имот и пазарната му цена е по-висока от официално обявената стойност на имота при покупката, също биха загубили от разликата между реално платеното от тях и вписаната стойност в документа за покупката.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *