Продажбите на имоти в Кипър бележатрекорд шести пореден месец

г. Автор
имоти

Продажбите на имоти в Кипър остават на 14-годишен връх за шести пореден месец. Това показват данните за броя вписани в имотния регистър договори.

Факторите за тази тенденция са няколко. Едната е желанието за купуването на имоти, преди нарастващите разходи за строителни материали да повлияят на цените. Друга причина е обсъжданото в момента увеличение на ставката на ДДС върху новите сгради. Предложените промени за промени на правилата за получаване на разрешение за пребиваване въз основа на финансова независимост също оказват влияние. Друг фактор е премахването на ограниченията свързани с коронавируса, които предизвикаха наплив от купувачи от чужбина.

През първия месец на лятото в страната са регистрирани 1173 сделки. Спрямо юни 2021 г. ръстът е 27%. Броят на продажбите се увеличава във всички области с изключение на Фамагуста. Най-голям брой транзакции са регистрирани в Лимасол, следван от Никозия, Ларнака, Пафос и Фамагуста.

През първото полугодие на 2022 г. са извършени 6263 транзакции. Това е с 39% повече спрямо същия период на 2021 г. – най-високото от 2008 г. насам.

Продажбите на недвижими имоти на вътрешния пазар през юни са се повишили с 21% спрямо юни 2021 г. Пафос е единствената област, в която е забелязан спад в броя на покупките. Общо през първата половина на 2022 г. в Кипър са извършени 3635 транзакции, което е с 19% повече от същия период на миналата година.

Продажбите на чужденци са се увеличили с 38% спрямо юни 2021 г. Ръст е отчетен във всички области, с изключение на Фамагуста, където броят на транзакциите е спаднал с 44%, и Никозия, където остава нисък. Начело е Пафос, следван от Лимасол, Ларнака.

През първото полугодие на 2022 г. са сключени 2628 сделки с чужденци, което е с 83% повече от същия период на миналата година. Очаква се инициативата на правителството за опростяване на преместването да допринесе за по-нататъшното развитие на продажбите на недвижими имоти на чуждестранни компании и техните служители, особено от Украйна и Русия.

Продажбите на граждани на ЕС са се увеличили с 43% през юни спрямо юни 2021 г. За шест месеца европейците са закупили 84% повече обекти, отколкото през същия период на миналата година.

Продажбите на граждани извън ЕС са се повишили с 33% през юни в сравнение с юни 2021 г. Най-голям брой продажби са регистрирани в Лимасол, следван от Ларнака, Пафос, Никозия и Фамагуста. Показателят за първото полугодие на 2022 г. е с 81% повече спрямо същия период на миналата година.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *