Обявиха кой ще строи жп линията Елин Пелин-Костенец

г. Автор
жп линия

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ съобщи днес решението за класиране на участниците по проекта за модернизация на жп линията Елин Пелин-Костенец.

ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 финансира проекта, който е на стойност 1,024 млрд. лева. Общата дължина на трасето е 51 км, разделено в три позиции, а проектната скорост е до 160 км/ч за конвенционални влакове.

В рамките на проекта ще бъдат изградени над 20 км тунели и 23 моста и виадукти, с обща дължина около 3 км. Планооува се модернизация на 5 жп гари, както и премахване на всички пресичания на едно ниво между жп транспорта, автомобилното движение и пешеходците. Договорът с избраните изпълнители вероятно ще бъде сключен до края на февруари 2019 г.

Преди дни беше подписан договор за изграждане на тягова подстанция Казичене, която също е част от проекта Елин Пелин – Костенец. Изпълнител е обединение „ТПС“ ДЗЗД, което включва „ВДХ“ АД и „Еврометал строй-В“ ООД, а срокът за приключване на дейностите е до 27 месеца.

Избраните изпълнители на проекта

Лот 1 е най-скъпият участък. Той обхваща отсечката от Елин Пелин до Вакарел и е с дължина 19.64 км. Спечелен е от турското обединение „Джен-Дуй жп Елин Пелин“ с цена от 858 млн. лв. с ДДС. Компанията Cengiz, част от обединението, е позната у нас със строителството на магистрала „Люлин“, заедно с друга турска фирма – „Мапа“. Освен това тя е строила новото летище в Истанбул и има редица международни проекти зад гърба си.

Лот 2 – от Вакарел до Ихтиман, се печели от обединението между италианската „Салчеф“ и българския му партньор „Гигастрой“ с цена от 166.8 млн. лв. с ДДС.

Лот 3 – Ихтиман до Костенец – отива при обединението „Булрейл 2018“, в което влизат китайската China Communications Construction Company и „Трейс – София“. Учудваща е цената от 374 млн. лв., която е предложил консорциумът, различаваща се в много с класираното на второ място обединение между Strabag и „Джи Пи груп“.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *