Очаква се скоро строителството на АМ „Хемус“ и АМ „Струма“ да бъде възобновено

г. Автор
АМ „Хемус“

В първите дни на януари, в интервю за БНТ зам.-министърът на финансите Георги Клисурски обобщи, че 2023 година е завършена в прекрасно финансово здраве, със стабилна фискална система и финансова стабилност.

„Не надвишихме дефицита от 3%, което е изискване за Еврозоната, той е 2,2. През втората половина на 2023 г. правителството успя да изпълни този доста амбициозен бюджет: 12% увеличение на пенсиите, рекордни инвестиции в здравеопазване и образование. Имаше големи разходи за инфраструктура, например участъка от АМ „Европа“ между Драгоман и „Кулата“, така че в действителност да отговаря на името си“, добави заместник – министърът.

Очаква се през 2024 г. проектите за АМ „Хемус“ и АМ „Струма“ да се отпушат. Започнал е и ремонтът на два от тунелите на „Хемус“, които ще бъдат завършени в средата на годината. Клисурски изрази и надеждите си да започнат строителните дейности и по АМ „Струма“ тази година.

„Програмата за инвестиции в общински проекти за 2024 г. е най-голямата възможност за развитие на инфраструктурата в общините, която е представяна, откакто българската държава съществува. Предплащаме 1 млрд. и 200 млн. от бюджета за 2023 г. Допълнителни средства ще има от бюджета за 2024 г., така че общият бюджет е доста над милиард и 200 милиона“, допълни той.

Статистиката показва, че от средата на 2023 г. до края на годината НАП е събрала с 6,5 милиарда повече, отколкото през миналата година и първата половина на 2023 г. Клисурски добави, че при встъпването на кабинета Денков – Габриел, приходите в НАП са били приблизително на нивата от юни на 2022 г. и въпреки 10-те процента инфлация и 2 % ръст на икономиката, не е имало увеличение на тези приходи. В момента, по думите на зам.-министъра, тази огромна част от дупката, е стопена.

Очакванията са, че до месец юни България ще има положително становище за Еврозоната и членството ни от 1 януари 2025 г.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *