Пловдивчани протестират срещу новия ОУП на града

г. Автор
протест

Десетки пловдивчани протестират пред сградата на Общинския съвет в Пловдив. Причината е Общият устройствен план на града, който днес съветниците трябва да приемат.

Той дава възможност за застрояване до 30% от 81 декара, прилежащи към парк „Отдих и култура“ до Гребната база.

Половин час преди началото на сесията на Общинския съвет протестиращите се събраха пред сградата и издигнаха плакати с надписи: „Пловдив не предавайте града ни“, „Пловдив е на хората, не на мутри“, „Да спасим зеленото сърце на парка“. Те настояват устройственият план да бъде преработен и паркът да се запази, предаде БНР.

На влизане спряха общинския съветник Николай Радев и го попитаха дали групата на Автентична БСП ще ги подкрепи. Радев отвърна, че ако се намери законово решение – да.

Дни преди протеста част от недоволните бяха направили листовки, които ги раздаваха на Гребната база и в квартал „Христо Смирненски“ с цел да активират повече будни граждани.

Вчера в ефира на Радио Пловдив главният архитект на града Димитър Ахрянов обясни, че частният имот в парк „Отдих и култура“, според действащия устройствен план, който е от 2001г., е отреден за увеселителен парк. Там обаче няма ограничение на площта за застрояване, което означава, че инвеститорът може да отсече цялата дървесна растителност в зависимост от съоръженията. Затова общината се е опитала да сложи рамка в границите, които й позволява закона.

Според арх. Ахрянов в Общия устройствен план са заложени най-ниско възможните видови зони. Всичко е съгласувано в РИОСВ, регионалното министерство и института за недвижимо културно наследство. След известни поправки РИОСВ е одобрила екологичната оценка на проекта.

Друг важен аспект, която арх. Ахрянов отчете на Общия устройствен план, е, че в него е предвидено да се направи фитосанитарна оценка на съществуващата дървесна растителност и цялата застройка се съобразява с нея.

Протестиращите не вярват на тези обещания и са категорични, че Пловдив трябва да се развива, но в широчина, а не за сметка на съществуващи зелени площи.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *