Строят детска болница в Бургас за 25 милиона

г. Автор
детска болница

В Общинския съвет в Бургас ще гласуват общината да кандидатства за отпускане на кредит в размер на 25 милиона лева от Европейската инвестиционна банка за изграждане на Университетска детска болница със спешен център и високотехнологично оборудване.

Новото здравно заведение ще носи името „Света Анастасия“, като се планува сградата да е на осем етажа. Пред нея ще бъде обособено пространства за разходка и игра, както и паркинг за специализирани автомобили с обща площ над 24 00 кв.м.

Инвестиционното финансиране ще бъде осигурено със средства на оперативни програми на ЕС, в партньорство с Община Бургас, общините от областта, както и с партньорството на част от общините от областите Сливен, Ямбол, Стара Загора, на Медицинския факултет на университет „Проф. д- р Асен Златаров“ и професионални и неправителствени организации. 

Строителството на новата детска болница трябва да започне догодина и най-малко за година и половина да бъде завършено. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер над 70 млн. лв.

Сесията на общинския съвет ще е на 29- ти ноември. Докладната с предложението на кмета Димитър Николов вече е внесена и предстои да бъде разгледана в съответните комисии.

Изграждането на болницата е от изключително значение, защото ще позволи комплексно лечение на децата не само от Бургас, но и от цяла Югоизточна България.

В плановете е заложено в болницата да се осъществява лечение по основни за детската възраст специалности: педиатрия, детска кардиология, очни болести, алергология, УНГ, ортопедия, травматология и др. Болницата ще разполага със 133 легла, от които 10 интензивни, както и с мултипрофилно спешно отделение. 

Оборудването ще е с модерна високотехнологична апаратура, която ще гарантира адекватна диагностика, лечение и възстановяване. Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *