Подземните гаражи – основен проблем при строителството

г. Автор
подземни гаражи
Масовото застрояване намалява способността на попиване на почвата

По повод последните природни катаклизми по българското Черноморие инженер Марин Гергов от Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране коментира за Нова ТВ, че изградените мостове са здрави, но след като се наблюдава толкова широка публична реакция, има съмнения относно здравината им.

„По проект, би трябвало, един мост да издържа 100 години. Но трябва да се прави поддръжка, както и проверки. Когато водите са по-ниски, може да се видят и устоите. Има как да се провери дали основите са оголени. Сигурен съм, че са го правили и че има някъде отбелязано, че примерно 50% от основите са оголени и трябват действия“, допълни инж. Гергов.

Допълва, че проверки на мостовете се правят често, но те трябва и да се поддържат, което е с приоритет пред строителството на нови, но често новите са на преден план, което според инженера е проблем.

Относно въпросът за начинът, по който се проектират местоположенията на населените места обясни, че от древни времена, градовете и селата са се строели около реки. Нормално е, когато започнеш да застрояваш един район да се намали и способността на водата да се всмуква нормално и да се оттича към реката.

Той посочи и друг ключов проблем при съвременното строителство, а именно – подземните гаражи, които променят попиваемостта на района. „В момента има наредби, които изискват, когато строиш сграда с даден брой апартаменти, да имаш определен брой паркоместа. Така архитектите се стремят максимално да използват пространството. Което силно променя попиваемостта, обясни той.

Примерът, който даде инж. Гергов бе показателен. „На даденото място, например, до този момент е имало някаква двуетажна къщичка, която си е била с градинка – вали дъжд, попива. Но сега има един огромен терен, който отдолу е с подземни гаражи. Там има озеленяване, но то няма как да поеме дъжда и да го задържи“.

Това, което се предлага са промени в градоустройствените планове и осмисляне и проучване на всеки терен, който се предвижда да бъде застроен.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *