Скритата жилищна криза в Австралия се влошава

г. Автор
жилищна криза Австралия

Един от най-недостъпните жилищни пазари за наеми в света се „гмурка“ дълбоко в продължаващата жилищна криза.

Причините – безмилостно растящите наеми, осемте последователни увеличения на лихвените проценти, нарастващите разходи и редицата природни бедствия през последните няколко години.

Според годишния доклад за индекса на достъпността на наемите, публикуван от SGS Economics, много от големите градове в Австралия изпитват спад в достъпността на наемите тази година.

Само едва 0,1 % от наемите са на достъпни цени, което изправя семействата без работа или с ниски доходи, както и самотните родители, които получават държавна помощ пред истинско предизвикателство. След скока на цените рекорден брой хора вече не могат да си позволят да си купят жилище, а предлагането е на най-ниските си нива от две десетилетия назад.

Столицата Сидни попада в класацията на топ 10 сред най-скъпите пазари за наеми в света, изпреварвайки дори градове като Маями и Париж. Сидни е и на второ място при подредбата на най-недостъпните пазари в света, нареждайки се след лидера Хонконг.

Жилищната криза доведе след себе си „цунами“ от бездомни. Нарастващата миграция увеличи търсенето на евтини и малки жилища под наем, което с нарастването на търсенето, увеличи и цените на наемите.

Наемодателите, които искат да вдигнат наемите дори принуждават наемателите да напускат жилищата, за да бъдат в крак с нарастващата инфлация, която е най-висока през последните 30 години.

Вълната от бездомни нараства. Много жители са принудени да живеят в колите си, в кемпери или на улицата. Наводненията допълнително утежниха ситуацията и принудиха около 40 000 души да се евакуират, изоставяйки унищожените си домове.

Търсейки различни инструменти и начини за справяне с кризата, Австралия отбеляза ръст на строежа на социални жилища, но времето за чакане за такова жилище вече може да достигне 10 години.

Πpeмиepът Aнтъни Aлбaнeзe oбeщa peшeниe и oбяви пoлитиĸи, cпopeд ĸoитo щe имa cyбcидии oт 350 милиoнa aвcтpaлийcĸи дoлapa зa изгpaждaнeтo нa 10 000 жилищa нa дocтъпни цeни.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *