София заема девета позиция в Европа по поскъпване на жилищата

г. Автор
жилища
С 9.6% на годишна основа са се повишили цените на жилищата в София

София е на 19-о място в света по ръст на цените на жилищата и девето в Европа, сочи индексът на консултантката компания Knight Frank за второто тримесечие на годината.

С 9.6% на годишна основа са се повишили цените на жилищата в София. Това поставя столицата след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион в класацията на Knight Frank, която включва 150 града в света.

Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% през второто тримесечие на годината. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският град Сиан, където цените на жилищните имоти са се увеличили с 25,1%. Десетката се допълва от Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%).

На другия полюс е Сидни, където цените на жилищата са намалели с 9,4%. Следват Дубай със спад от 9,3%, Мелбърн (-7,8%), Абу Даби (-7,5%), Делхи (-7,1%), Йерусалим (-5,5%), Дарвин (-5%), Ванкувър (-4,9%) и Абърдийн (-4,8%).

Общо в 80% от градовете, включени в индекса на Knight Frank, цените на жилищата са нараснали през 12-те месеца до второто тримесечие, като повишението на нововъзникващите пазари достига 5,9%, а на развитите пазари – 2%.

Като цяло индексът продължава да отчита по-нисък среден ръст спрямо върховото равнище от 6,7% в края на 2016 г. Knight Frank отбелязва, че растящата икономическа несигурност, политическите кризи и безпокойството за достъпността на жилищата понижават нагласите на основните жилищни пазари, съобщава dnes.bg.

В Европа цените на жилищата в Порто, Загреб и Атина  растат от ниска база и продължават да са под върховото им равнище преди финансовата криза. Knight Frank отбелязва растящата пропаст между градове в една и съща страна. Например, цените на жилищата в Уелингтън, Нова Зеландия, са нараснали с 9,1% на годишна основа, докато в Оукланд са намалели с 2,9%. Жилищата в Отава са поскъпнали с 6,3%, докато във Ванкувър са поевтинели с 4,9%. В Лион цените на жилищата са се повишили с 9,2% на годишна основа, а в Марсилия са нараснали само с 0,3%. Във Финикс жилищата са поскъпнали с 5,8%, а в Сиатъл са намалели с 1,3%.

Състоянието на местната икономика, противоположните пазарни цикли и в някои случаи по-затегнатите регулации на имотния пазар са факторите за тези различия. Редица големи градове се озовават на дъното на индекса през това тримесечие, включително Лондон, Ню Йорк, Оукланд, Рим, Дубай и Сидни“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на изследванията на жилищните пазари в света в Knight Frank.

„В много от тези градове секторът на луксозните имоти продължава да изпреварва традиционния пазар, а в други анализът на движението на цените през последното тримесечие показва, че темпът на понижаване започва да се забавя“, допълва още тя.

„Освен холандските градове, които се възстановяват след рязък спад през 2012 г., останалите пазари растат от ниска база и в редица случаи недостатъчното предлагане през последните години подлага на натиск цените, тъй като търсенето се засилва“, отбелязва Евърет-Алън.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *