Търсят се складове до 800 кв. метра

г. Автор
складове

Повишено е търсенето за наемане на складове с площ между 400 кв. м и 800 кв. метра.

Сделките с обекти с площ над 1000 кв. м са по-малко. Това става ясно от данни на платформа за наемане и отдаване на складове. Пазарът се характеризира с повишено търсене на складови площи, подходящи и сертифицирани за съхранение и търговия с лекарства, медицински изделия, хранителни добавки и хранителни продукти.

Реализираните сделки за наемане на складови площи в страната най-често са за обекти клас Б с добра локация. Но има и много нови договори за наемане на професионално изградени складове клас А на добра логистична позиция в различни градове, сред които София и Пловдив. Наемите в страната варират между 2 евро и 3,5 евро на кв. м, а за София нивата са между 2,5 евро и 4 евро на кв. м.

При покупко-продажбите интересът е насочен предимно към обезценени имоти, които излизат на пазара. Това основно се дължи на промяна на стратегията на инвеститорите. Те вече търсят не само първокласни имоти, а и такива на занижени цени, които имат потенциал да поскъпнат. Складовете поскъпват, но движението на цените не е така голямо, както при жилищните имоти. Инвеститорите търсят имоти за покупка главно на цени, които предполагат възвръщаемост за период от седем до девет години, обясниха брокери.

При терените има случаи за излезли скоро на пазара имоти да се склйчват сделки за една-две седмици. Това важи особено за Пловдив, където търсенето на терени е нараснало, а предлагането е ограничено.

Строителството на индустриални имоти в 85% от случаите е по поръчка. В останалите 15% са строителство и довършителни работи на спекулативни проекти, строени с цел отдаване под наем. Компаниите, които строят складове, се стремят да отговорят на по-високите изисквания на наемателите.

Очакванията на експертите са през следващите месеци да има раздвижване на пазара при по-големите проекти от клас А. Прогнозите са да има по-голямо строителство на нови големи логистични площи, което е в унисон със случващото се в Европа.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *