Възстановяват Княжевския лифт за 13 млн. лева

г. Автор
Княжевския лифт

За Княжевския лифт сме в процедура, с която да задължим собствениците да го възстановят. Ще са необходими 13 милиона лева, които „Витоша ски“ трябва да инвестира. Но този лифт е туристически, не обслужва ски писти и ако собственикът не желае да го възстанови, общината ще го направи и после ще си търси парите. Това съобщи арх. Здравко Здравков пред БНТ и коментира още, че днес ще издаде виза и за възстановяването на Драгалевския лифт от 1 станция до Бай Кръстьо.

„Над 500 заповеди годишно издаваме за премахване на мобилни обекти. На пл. „Св. Неделя“ имаше 7 незаконни обекти – павилиончета, пуканки…, всички те вече са премахнати. Както и незаконните павилиони на бул. „Иван Гешов“, сред които и двата на територията на болница „Св. Иван Рилски, където стана трагичния инцидент със загиналото момче“, коментира още главният архитект на София.

Арх. Здравков коментира и казуса със стадион „Българска армия“.

„Още през 2019 г. съм издал виза за изграждане на стадион „Българска армия“ в Борисовата градина. В ПУП на парка е предвидено новото съоръжение да не излиза от границите на сегашното. Трябва да се реконструира този стадион, но трябва и да се гарантира, че след започването на строежа, той ще бъде завършен. Такъв обект струва около 2000 евро на седалка, стойността надхвърля 40 милиона евро“, обясни арх. Здравков.

Той разказа още, че е разговарял и със собственика на Левски – Наско Сираков, за да се изясни и казусът с ремонта на „Герена“.

„Средствата, които трябва да бъдат инвестирани в този стадион, са големи. Сектор „А“ трябва да бъде покрит, защото се руши. Всеки знае, че къща без покрив, се руши. По проект са предвидени промени и в другите сектори, осветлението трябва да се довърши… Цените на стоманата скочиха доста, трябва да седнат и да изчислят какви финансови средства са им необходими. Напрежение ще има дотогова, докато не се осигурят парите“, коментира арх. Здравко Здравков.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *