Визия за София пита гражданите кои са най-важните цели за развитието на Столична община

г. Автор

В изложбеното пространство в подлеза на Ларгото всички граждани са поканени да се включат в разговор на тема “В каква София искаме да живеем утре?”.

София, 13 август – През юли екипът на Визия за София проведе срещи за обсъждане на целите и мерките, които ще са в основата на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии, в 16 различни точки на града, сред които Женския пазар, Зоопарка, Сердика Център, Бизнес Парк София, парка Света Троица, Северен парк, подлеза на СУ, Нови Искър, пазар Иван Вазов, Кооперативен пазар Люлин, Студентски град, Парадайс Център, парка на НДК, кв. Христо Ботев, Банкя и Докторската градина.

Визия за София
Визия за София – акция кв. Света Тройца
Визия за София
Визия за София – акция Софийски университет

През август и септември екипът на Визия за София очаква гражданите на София в изложбеното пространство в подлеза на Ларгото, за разговор на тема “В каква София искаме да живеем утре?”.

Визия за София

Акциите са част от Стъпка 5 на Визия за София, която събира обратна връзка по предложените дългосрочни цели за развитието й до 2050 г. Паралелно се провежда представително социологическо проучване за приоритетите на Столична община. Гражданите могат да вземат участие и в дигитална анкета на сайта на инициативата https://vizia.sofia.bg/join/.

Вече хиляди участваха онлайн, а стотици граждани дадоха обратната си връзка кои трябва да бъдат приоритетите на София в срещите в 16 различни публични пространства и разнообразни части града, които се проведоха с подкрепата на гидове от Free Sofia Tour. Тези срещи продължават всеки ден и в сърцето на града под куполите в подлеза на Ларгото. В неформална среда и без предварително записване всеки има възможност да се срещне и разговаря с екипа на Визия за София, да сподели конструктивни предложения, да избере кои от близо 70-те идентифицирани дългосрочни цели вижда като приоритетни, или пък да даде алтернативни собствени предложения. В пространството вече има малка изложба с факти и извадки от досега извършената експертна работа в първите 4 стъпки от инициативата. Експозицията ще се развие в мащабна изложба в края на месец септември, когато ще бъде представен и финалният вариант на Визия за София. Мястото на Ларгото е отворено за посетители всеки делничен ден от 10 до 19 ч. и в събота и неделя от 11 до 16 ч.

Визия за София
Визия за София – акция Бизнес парк

Всички активности за събиране на обратна връзка са част от Стъпка 5 на Визия за София, която цели широко публично представяне, обсъждане и подреждане на предложенията за цели и мерки, изведени в предните стъпки на Визия за София, в които бяха събирани и анализирани много данни за състоянието на средата в различните направления, проведоха се десетки изследвания и стотици експертни срещи и дискусии. Стъпка 5 цели да измери ангажираността на гражданите и различните заинтересовани страни. Събраната обратна връзка от широката общественост чрез срещите на живо, дигиталната анкета и представителното социологическо изследване ще бъде обобщена и ще допълни основата на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. Финалният резултат ще бъде представен и предложен за приемане в новия мандат на Столичен общински съвет след октомври 2019 г.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *