За детски градини на партери в жилищни сгради настоява Столична община

г. Автор
детска градина

За разрешение на строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, настояват от Столична община.

“За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават, че за да има добри условия за клиентите им, те трябва да осигурят и грижа за децата – зелени площи, детски площадки и центрове. В момента не е позволено да се правят детски градини на партерни етажи, а само детски центрове, но има такава европейска практика. Това е възможност да се разшири капацитетът на системата”, поясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя изтъкна, че Столичната община има готовност за публично-частно партньорство с инвеститори, които искат да построят детски градини.
Направление “Архитектура и градоустройство” работи върху промени по Наредбата за разполагане на обществени сгради, които ще предложи на МРРБ.

Според главния архитект Здравко Здравков по този начин ще бъде намерено решение на проблема в новите квартали, в които липсват общински терени.

Общината започва строителството на още 7 детски градини, каза кметът при проверката на изграждането на нова сграда за училището в Мрамор. Там децата никога не са имали физкултурен салон и са играли в класна стая. До 15 септември трябва да е готов новият корпус със салон и 2 класни стаи, а помещението, в което досега са играли, ще се превърне в столова. Инвестицията е 1,2 млн. лв.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *