Как да направим ремонт на баня без къртене на плочки?

1г. Автор
баня

Ако искате да обновите баня със стари, но здраво залепени плочки, можете да го направите без да ги къртите.


Етапи на работа:

1. ОБРАБОТКА НА ОСНОВАТА: Уверете се че няма подкожушени (отлепени от лепилото си) плочки. Обезмаслете плочките от остатъци от сапун, масла и други козметични продукти и нанесете на стените 1 слой DEKO professional контактен грунд за бетон с пясък.
2. РЕПАРАЦИИ: Ако има липсващи парчета от плочки, липсващи цели плочки или други неравности над 5 mm, шпакловайте с DEKO professional Universal гъвкава шпакловка с вмъкване на мрежа от фибростъкло.
3. ХИДРОИЗОЛАЦИЯ НА ПОДА: След засъхване на репарираните участъци, направете хидроизолация на пода, като започнете с поставянето на DЕКО professional хидроизолационна лента във всички ъгли между стена и под, между стена и стена на височина 10 cm от пода, както и около отворите на каналите. Замажете мрежестите страни на лентата с хидроизолация. Нанесете слой Deko Professional HydroProtect гъвкава хидроизолация с дебелина 1-2 mm, вмъкнете стъклофибърна мрежа със застъпване по 10 cm между отделните парчета и изчакайте продукта да стегне. След около 3 часа нанесете втори слой така, че общата дебелина на хидроизолационния слой да е около 3 – 3,5 мм и мрежата да не се вижда.
4. ЛЕПЕНЕ НА НОВИ ПЛОЧКИ: След около 3-4 часа започнeте лепенето на плочките по стените с DEKO professional DEKOFIX C2T. Фугирайте стените 4-8 часа след лепенето на плочките, а пода – след около 24 часа.

баня

Съвети за ремонт на баня от DEKO професионалиста

• Винаги разбърквайте бои, лакове и грундове преди нанасяне. Хомогенизирането е задължително за осигуряване на равномерно разпределение на съставките вътре в продукта и консистентни цвят, съхнене и свойства след нанасяне.

• Когато пребърквате бои или сухи смеси машинно, правете го на ниски обороти – около 300 об/сек. Това ще предотврати въвличането на твърде много въздух в продукта и образуване на мехурчета и шупли.

• Работете при нормални стайни температури, от +10°С +35°С.  Това ще гарантира правилното съхнене и кристализация на продуктите, без пукнатини и свиване.

• Когато работите с продукти на циментова основа като лепила за плочки, хидроизолации и шпакловки, задължително след хомогенизиране на продукта изчаквайте 5-10 минути и пребърквайте отново за 2-3 минути. Това се нарича „зреене“ и е необходимо технологично време за активация на съставките на сухите смеси, за достигане на максимални характеристики като устойчивост на удар, якост на залепване към основата и плочката, време за работа и други.

баня

DEKO professional HydroProtect
баня
Двукомпонентна, гъвкава хидроизолация на циментова основа, покриваща структурни пукнатини до 1,0 mm и устойчивост на хидростатично налягане до 1,5 bar (15 метра воден стълб).

Може да се полага на стари тераси, без да се разрушава съществуващата подова настилка (стари плочки, мозайка и други). Отличава се с висока UV устойчивост и осигурява антикарбонизационна и киселинна защита за хоризонтални и вертикални бетонови повърхности.

DEKO professional DekoFix C2T
баня
Универсално лепило клас С2 T, подходящо за лепене на плочи от гранитогрес, естествен камък, фаянс и др.

Подходящо е за плочи с размер до 60 х 60сm., за вътрешно и външно приложение и при подово отопление. Характеризира се  с висока якост върху хоризонтални и вертикални основи.

DekoFix C2T е тиксотропно лепило, което позволява полагане на плочките вертикално, отгоре надолу, дори и голямоформатни, без използването на кръстчета.

Продуктът е подходящ за неравни основи без предварително изравняване до 5mm. Времето за корекции е до 45 минути.


DEKO professional контактен грунд с пясък
баня
Акрилатен грунд с кварцов пясък, използван за подобряване на сцеплението на основата с последващото покритие с мазилки, шпакловки, лепила и др. или преди полагане на нови фаянсови и теракотни плочки върху стари керамични или боядисани основи /плочка върху плочка/. Продуктът не съдържа разтворители, готов е за употреба без разреждане и изсъхва напълно за 24 часа при нормални условия (23°С, 65% H.R.)DEKO professional Universal

баня
Смес на циментова основа със стъклени фибри за лепене и шпакловане с вмъкване на армираща мрежа на панели от EPS, XPS и др. за вътрешни и външни комбинирани топлоизолационни системи.

Продуктът се отличава с висока якост на сцепление с бетонни повърхности и висока устойчивост на удар.

DEKO professional стъклофибърна алкалоустойчива мрежа

баня
Мрежа от стъклени нишки с отлична устойчивост в алкална среда, негорима. За армиране на шпакловъчния слой на топлоизолационната система DEKOTHERM®.


DEKO professional хидроизолационна лента
баня
Еластична хидроизолационна лента за водоплътно запечатване на ъгли и активни фуги в системи за хидроизолация.
Предназначена за съединителни, разширителни, ъглови и други фуги под различни видове облицовки. Устойчива на пробиване, скъсване и стареене. Прилага се върху стени, подове, балкони, тераси, покриви и други на открито и закрито. Лентата е водонепропусклива, високоеластична, лесна за поставяне и разграфена през 1m.

Научете повече за хидроизолационните решения с марка DEKO professional. 
Разгледайте цялата гама специализирани лепила за плочки с марката DEKO professional.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Как да направим ремонт на баня без къртене на плочки?

  1. „Просто невероятно! Решението да лепна плочки върху вече съществуващите плочки беше идеално за бърз и ефективен ремонт на банята ни. Работата беше изпълнена професионално и с изключително внимание към детайлите. Резултатът беше удивителен – новата облицовка на стените и пода наистина освежи банята ни и я направи много по-съвременна. Препоръчвам този метод и специалистите, които го изпълниха, с горещи препоръки!“ https://stroitelni-remonti.com/remont-na-bania/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *