Какъв е цветът на зеленото строителство?

г. Автор
тухлени стени

Съдържателният смисъл на понятието „зелено строителство“ е да получим максимални ползи при минимални разходи, запазвайки комфорта на обитаване.

На практика това означава, че ще е нужна по-малко енергия тогава, когато се използват всички възможни нейни източници и се ограничат възможно най-много загубите ѝ. Бихме могли да отделим два основни вида сгради с повишени топлоизолационни характеристики – нискоенергийна и пасивна.

Нискоенергийната сграда е проектирана и построена по такъв начин, че да притежава чувствително по-висока степен на енергийна ефективност в сравнение с нормативните изисквания, изразходваща поне с 50% по-малко енергия. Пасивната сграда от своя страна е здание с по-високи топлоизолационни характеристики, където главен източник на топлина се явява свободната “пасивна” енергия или по-конкретно топлината, излъчвана от човешкото тяло, слънцето и използваните в бита уреди. Тя се проектира без конвенционалните системи за отопление и климатизация, чрез което се постига икономия на енергия от порядъка на 70 – 90%. Един от основните фактори, които допринасят за понижения разход на енергия е фасадната обвивка.

Зелена фасада

тухлени стени

За да създадем възможно най-функционалната и устойчива фасада на една сграда, трябва да имаме предвид не само нейната енергийна ефективност, а това и от какви материали е построена тя. Един от най-добре познатите строителни материали – керамиката, се употребява още от древността за създаването на естетически издържани и комфортни сгради. Нейните отлични топлотехнически характеристики важат с пълна сила и до днес.

Предимствата й се състоят в това, че тя притежава свойството естествено да изравнява колебанията на температурата и влажността. Бавното топлоотдаване на керамичните тухли създава комфортна среда и през зимата, като не позволява на студа да навлезе и обратно – през лятото, когато спира горещината.

Днес съществуват множество съвременни решения с керамични тухли, чиято клетъчна структура е същевременно устойчива на вятър и дишаща. Първата характеристика силно ограничава загубата на енергия, а втората е от изключително значение, тъй като фасадната обвивка трябва да позволява на образуваните във вътрешните помещения па́ри да напускат сградата. По този начин е решен проблемът с вредното образуване на мухъл и плесен. Допълнителни разработки в спецификата на тухлите са довели и до по-интелигентно решение. Комбинация между дебелина на зида 38 см и вложена в телата дишаща топлоизолация от минерална вата дават възможност реализирането на стени с високи енергийно ефективни характеристики без необходимост от полагане на допълнителен слой изолация.

Зелено строителство

тухлени стени

При строителството на енергийно ефективни сгради от изключително значение е да съобразяваме техните ограждащи елементи по такъв начин, че те да акумулират енергия и сами да допринасят за комфортната среда на обитаване във вътрешните пространства. Приложенията на керамиката заради именно тази нейна способност са познати от векове – от изградените с огнеупорни тухли камини през кахлените и познатите ни от близкото минало акумулиращи печки, които задържат дълго топлината, именно защото в тях се влагат керамични тела. Така и преградните тухлени стени на сградата имат способността да действат като акумулатор, който съхранява топлината от температурните пикове на слънцето или от вътрешните източници на топлина. Те я отдават едва при спада на външната температура. На същия принцип керамичната фасадна обвивка предпазва сградата от прегряване през лятото.

Анализирайки принципите на “зеленото” строителство става ясно, че зеленият цвят е метафора на естествените рециклируеми и вложени в сградите материали. В тях намираме теракотено червения цвят на керамиката – дълбок и пълен с нюанси, отразяващи нейната хилядолетна история, природосъобразен произход и топлината на уюта. Тухлата задоволява и най-високите изисквания без да губи своята експресивност и позволява свобода на архитектурната естетика, без ограничения в обемите и формите. Чрез нея имаме възможност да изградим дом, който с гордост да завещаем на идните поколения.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *