Модерни и отговорни решения за вековни сгради от Hoval

г. Автор
hoval

На хълма Комал в Румъния e разположена красива старинна крепост, която строи над вековния град в сърцето на Трансилвания. Там може да бъде видяно как старинна крепост се съчетава хармонично с модерността, съвременните тенденции в дизайна и най-новото технологично развитие.

hoval

Впечатляващата крепост „Cetatuia“ се намира в квартал Груя на Клуж-Напока и води началото си от 18-ти век, изградена под ръководството на големия военен архитект Джовани Морандо Висконти, за да защитава града и околностите му.

Самата сграда фигурира в градоустройствения план, написан от Йохан Конрад Вайс през 1734 г., като първоначални има функцията склад за провизии, а след това променя предназначението си на артилерийски склад.

Приземният етаж и сутерена на сграда са изградени от кариерен камък. Сградата има правоъгълна форма с дълги страни ориентирани Север – Юг. Фасадите имат семпъл външен вид, като единствените отличителни елементи са каменните блокове, оформени от ъглите на сградата. Прозорците на фасадите са украсени с варовикови рамки, с опростен профил, типични за бароковия период.

hoval

Сутеренът на сградата е направен с помощта на каменни сводове, които се преливат в редица от колони, като линейността на конфигурацията е прекъсната само от деликатните вентилационните отвори.

Покривът е изработен под формата на дървена рамка с надлъжна конструктивна система, която и днес ни показва елегантността на бароковите конструкции.

Реновация и функционално преустройство – ново поколение вентилация и отопление за жилища от предишни векове
hoval
Една от сградите в крепостта е закупена от румънското архитектурно студио Архимар. Те имат за задача да извършат реновация на сградата и да я превърнат от склад в многофункционална сграда с изложбено пространство на ниво сутерен и офис помещения на нивото на приземния и таванския етаж.

Първоначално с височина, състояща се от приземен етаж плюс мазе, историческата сграда е била в силно рушащо се състояние. Реновацията е трябвало да включи възстановяване на дървената покривна конструкция, укрепване на сводовете, колоните, да се възстановят каменните стени и фасадите, както и металните капандури на керемидения покрив.

Един от големите проблеми, с които се сблъскват повечето стари сгради или исторически паметници, е налице и в този случай, а именно нарастващата влажност, която се появява поради факта, че водата преминава в стените, от различни източници, намиращи се в основата или в земята.

След възстановяването на конструкцията на сградата се  установява, че нивото на влажност е високо и доста трудно контролирано. Възрастта на сградата и неподходящите природни условия, създават предпоставки за влажни и плесенясващи пространства.

За да се осигури чист въздух и оптимален контрол на влажността, екипът за реновация на сградата избра комфортната вентилация с рекуперация HomeVent ® от Hoval. Основното предимство на HomeVent ® е използването на ротационен енталпиен топлообменник, който представлява най-модерното технологично решение за рекуперация на топлина, студ и влага.

hoval

„Използването на този тип оборудване ни позволява да поддържаме параметри на влажност в границите на комфорт, съответно 40-60%. Благодарение на оптималния контрол на влажността, няма опасност от образуване на плесен и мухъл в сградата. Благодарение на денонощната грижа на вентилационната система сградата е постоянно свежа с достатъчно чист и богат на кислород въздух, а неприятните миризми и влага се изхвърлят навън. Така гарантирано получаваме приятна, здравословна среда и повишена степен на комфорт.“ – споделят от архитектурното студио.

hoval

Седалището на архитектурното студио Arhimar се възползва от най-новите технологии чрез системно решение на Hoval, включващо жилищната вентилация HomeVent и високоефективен кондензен котел UltraGas, чиито емисии на Nox са ненадминато ниски – под 40 mg / kWh.

Друго предимство на вентилационната и отоплителна системата е осигурено от компактните размери и красив дизайн на рекуператора и газовия котел, които спестяват място – факт, който е изключително атрактивен за реновация на съществуващи сгради. За техния монтаж се изисква изключително малко пространство, което лесно се намери и в тази сграда. За да отговарят на различните изисквания за мощност в различните сезони и да дадат по-голяма ефективност и минимални разходи, два котела UltraGas бяха свързани заедно, образувайки каскада, което дава двойно по-голям диапазон на модулация на мощността.

Фокусът и целта на този проект беше да запази историческото наследство, ценностите и духа на миналото, но в същото време да го обедини с иновациите и технологиите на новото време, като се придържаме към мотото ни: отговорност за енергията и околната среда.

Чрез този проект екипът на Arhimar затвърди силната си репутация в областта на архитектурното съвършенство, в основата на която намираме креативност, почит към историческите ценности и свързването им елегантно с дизайнът за бъдещето.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *