EK одобри инвестиция от 63 млн. евро за ВиК мрежата на Бургас

г. Автор
вик

Европейската комисия одобри инвестиция от 63 милиона евро от кохезионния фонд за ремонт на ВиК системата на област Бургас.

Проектът включва прокарването на около 7 километра нов водопровод и повторно изграждане на други 158 километра. С тези промени ще се подобри качеството на питейната вода и ще се увеличи ефективността на снабдителните мрежи, като се намалят загубите на вода, които в момента са около 15%.

В допълнение ще бъдат положени 73 км канализационни тръби, а други 22 км ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадъчни води и изграждането на нови колектори за дъждовни води.

Този проект ще подобри съществуващите ВиК съоръжения с намаляване на течовете и оперативните разходи. Проектът е свързан и с опазването на защитените зони по „Натура 2000“ и местната природа.

Еврокомисарят по въпросите на сближаването Елиза Ферейра коментира, че проектът ще допринесе за подобряване на живота на близо 280 000 души, а още 53 000 души ще се радват на по-добро пречистване на отпадните води.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *