Национална асоциация на строителните предприемачи: В София са нужни още жилища

г. Автор
строителни предприемачи
Населението в столицата расте

Пред segabg.com председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи и съдружник в строителната Тобо Груп, Георги Шопов анализира нивото на строителството и пазарът със сделките с имоти.

В свое интервю Шопов споделя, че пандемията не се е отразила негативно на пазара със сделките с недвижими имоти, както и на техните цени, които дори бележат ръст от 5 %. Забелязва се дори по-голям ръст на търсенетео, отколкото на предлагането на имоти. Поради това и цените се повишават.

На фона на пандемията и въпреки, че много хора губят работата си по време на пандемията, търсенето на жилища в столицата расте, тъй като и населението расте. Хората търсят работа и по-добър живот в големия град и това неимуверно води след себе си до търсене и на жилище.

Публикуваната от Столична община информация и според проекта „Визия за София“, столицата няма нужда от преотреждане на нови терени за жилищно строителство, а преоплътняване и презастрояване в съществуващите рамки. От националната асоциация на строителните предприемачи не са съгласни с твърдението, тъй като според анализите, от 30 години търсенето на жилища в София е по-голямо от предлагането и цените непрекъснато растат средно със 7 % на година. За последните 30 години цените са скочили с 250 %.

Въпреки повишението, според статистиката на строителните предприемачи, 12% от закупените жилища са с инвестиционна цел, а останалите за живеене, като основно се закупуват от млади семейства. Около 65 % от жилищата се закупуват с кредит.

Според статистиката през изминалата 2020 г., въпреки коронакризата, въведените в експлоатация жилища са с 50 % повече в сравнение с 2019 г. Няма намаление на проектите в жилищното строителство и на търсенето. Георги Шопов допълва, че в момента, в който търсенето намалее, и проектите ще намалеят.

Снимка: Getty Images
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *